No SSO cookie

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Memcache::connect(): Server 194.183.153.40 (tcp 11212, udp 0) failed with: Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Memcache::connect(): Can't connect to 194.183.153.40:11212, Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Cras nisi nunc, condimentum id hendrerit eget, laoreet volutpat urna. Integer porttitor posuere ultrices.

Sed neque sem, mattis ut ultricies quis, tincidunt quis magna. Fusce suscipit, odio id imperdiet accumsan, mauris odio hendrerit diam, at sagittis turpis mauris in nulla. Etiam nisl mi, dictum vel hendrerit a, dictum non nunc.

Depresia in copilarie si adolescenta

In Boli si afectiuni , adaugat in
(5/ 1)
Printeaza Articol

Ai observat ca uneori copilul tau este trist, necomunicativ si pare sa nu aiba chef de nimic? Depresia este o afectiune care se manifesta atat la adulti, cat si la copii. Important este sa ii poti identifica semnele si sa stii ce masuri poti lua pentru a fii sigur ca micutul tau nu va avea probleme de-a lungul vietii.

Ce este depresia infantila?

 

depresia-infantilaUnele simptome ale depresiei, cum ar fi starile de tristete, apatia sau plansul fara un motiv intemeiat, sunt des intalnite in cazul tinerilor. Din fericire, dispar la fel de repede pe cat apar si nu se manifesta de-a lungul unei perioade lungi de timp.

Depresia in adevaratul sens al cuvantului este mult mai intensa, iar simptomele ei pot fi resimtite mult mai des, starile proaste persistand aproape toata ziua si intinzandu-se de multe ori pe parcursul catorva saptamani.

In majoritatea cazurilor depresia este insotita si de alte manifestari, copilul ajungand sa prezinte majoritatea simptomelor de mai jos:

 

- pierderea interesului pentru activitatile preferate

- tendinta de a se izola de ceilalti

- dificultatati de concentrare, in special in ceea ce priveste activitatea scolara

- oboseala, dureri de cap

- modificari ale ritmului de odihna – copilul are insomnii sau doarme mai mult decat de obicei

- schimbari de apetit si de greutate – lipsa poftei de mancare sau, din contra, un apetit exagerat

- pesimism, imagini negative legate de viitor

- impresia ca nu este iubit, ca nu are valoare in ochii celorlalti

- tendinta de a-si face rau

 

simptome-depresie-infantilaDepresia va afecta de cele mai multe ori atat relatiile cu familia si prietenii, cat si performanta scolara. Din pacate, in multe cazuri parintii nu observa schimbarile din comportamentul copilului, acesta alegand sa se confeseze prietenilor. Dupa varsta de 8 ani, depresia infantila se manifesta similar cu cea intalnita la adulti si cuprinde majoritatea simptomelor enumerate mai sus. Diferenta principala consta in faptul ca, in general, copiii si adolescentii au tendinta de a-si manifesta starile de depresie prin accese de furie.

Sindromul depresiv se poate asocia cu afectiuni psihice, cum ar fi anxietatea sau tulburarile de comportament. Copilul sau adolescentul ar trebui in acest caz sa primeasca un tratament adecvat si chiar ajutor profesionist de la un psiholog. Daca este vorba de o problema care se manifesta si in familia copilului – un parinte care sufera de depresie sau o atmosfera apasatoare – recomandat este ca toate persoanele in cauza sa urmeze sedinte de consiliere si terapie.

Nu orice tanar va recunoaste starile prin care trece, statisticile demonstrand ca de obicei baietii isi mascheaza tristetea si o inlocuiesc cu izbucniri violente, in special impotriva colegilor. Unii adolescenti care sufera de depresie ajung sa dezvolte tendinte suicidale sau sa isi faca rau, provocandu-si taieturi. Adultii tind sa aiba impresia ca aceste accese de automutilare reprezinta o incercare de a-i manipula pe cei din jur. Aceasta impresie gresita ii determina sa nu acorde problemei importanta necesara.

 

Cat de des intalnita este depresia infantila?

 

Depresia se manifesta in general dupa varsta de 8 ani si afecteaza intre 2 si 4 la suta din copii. Dupa varsta pubertatii procentul creste, ajungand in jur de 8 la suta. Majoritatea adolescentilor care sufera de aceasta afectiune sunt de sex feminin. In ultimii ani s-a observat o crestere a numarului de copii si adolescenti diagnosticati cu depresie. Acest lucru isi poate avea originea in progresul din domeniul medical, care a determinat o mai buna diferentiere si intelegere a bolilor. Din pacate, cresterea ratei de imbolnavire poate fi cauzata si de faptul ca depresia loveste din ce in ce mai devreme, media de varsta scazand tot mai mult.

 

Cum se instaleaza si de ce apare depresia

 

De multe ori persoanele care sufera de aceasta afectiune au antecedente in familie, dar stilul de viata, precum si experientele prin care trece un copil isi pot spune si ele cuvantul asupra starii de sanatate. Evenimentele nefaste, precum abuzurile sau pierderea unui parinte, pot lasa o amprenta puternica asupra unui tanar si ii sporesc riscul de a dezvolta boli psihice. Dezamagirile, certurile cu prietenii sau problemele in familie pot influenta si ele negativ sanatatea adolescentului. Dupa varsta pubertatii depresia se manifesta in special la fete, specialistii remarcand faptul ca ar putea fi vorba de o cauza de natura hormonala.

 

Cat dureaza depresia?

 

izolarea-la-copiiMajoritatea episoadelor de depresie infantila dureaza pana la noua luni, 80 la suta din copii revenindu-si dupa cel mult un an. Un copil din zece va suferi toata viata de depresie.

Copiii care au suferit de aceasta afectiune prezinta riscul ca pe parcursul vietii sa se imbolnaveasca din nou, rata fiind de aproximativ o treime din cazuri. Cu cat depresia s-a instalat mai devreme, cu atat sunt mai mari riscurile ca aceasta sa revina si sa creasca din punct de vedere al intensitatii.

30 la suta din copiii depresivi vor dezvolta tulburari psihice precum afectiunile bipolare, dar acestea se vor manifesta dupa 5-10 ani de la aparitia simptomelor initiale.

Cu varsta, episoadele depresive pot deveni din ce in ce mai puternice si mai periculoase, consecintele variind de la autoizolare, pana la tentative de sinucidere.

 

Ce poti face atunci cand copilul tau pare deprimat

Daca banuiesti ca propriul tau copil sufera de depresie, cel mai important este sa consulti un specialist. Mergi la medicul de familie sau la pediatru si expune-i ingrijorarea ta. In cazul in care este nevoie, ti se va recomanda un psiholog la care sa poti apela cu incredere.

Copilul are de asemenea posibilitatea de a purta o discutie cu psihologul scolii, foarte multe licee din Romania fiind dotate cu un astfel de cabinet.

Important este ca adolescentul sau copilul sa recunoasca faptul ca nu se simte in largul sau si sa nu ezite sa ceara ajutorul celor din familie sau al persoanelor specializate.

 

Cum se diagnosticheaza depresia

Afectiunile psihice nu se pot depista cu ajutorul analizelor, ci in urma unor discutii purtate de catre specialist ( in general psihologul sau psihiatrul ) cu persoana in cauza. Parintii nu isi pot da intotdeauna seama de gravitatea situatiei.

 

Cum se trateaza depresia

De cele mai multe ori tratamentul se compune din sedinte de psihoterapie si discutii cu membrii familiei. Atat copilul, cat si familia vor fi educati cu privire la manifestarile bolii si vor fi ajutati sa ii inteleaga mai bine mecanismele. Discutiile pot avea efect daca nu este vorba de o forma foarte grava de depresie. In cazurile severe se recomanda si folosirea medicamentelor, insa acestea trebuie luate numai la recomandarea medicului.

 

Ce putem face pentru a impiedica reinstalarea depresiei?

In situatia in care copilul tau a suferit de depresie, este necesar sa tii legatura cu psihologul care l-a ajutat si sa nu intrerupi tratamentul imediat. Pericolul ar fi ca depresia sa revina si sa fie mai puternica decat cea initiala. In cazul in care observi schimbari in atitudinea si ritualurile zilnice ale copilului, discuta cu el si consulta din nou specialistul, pentru a te asigura ca totul este in regula.





Tags: Comportamentul agresiv al copilului


Alte articole recomandate:

Moduri pentru a avea o dispozitie buna cand esti stresata

Comunicarea si buna colaborare cu partenerul tau te vor ajuta sa eviti momentele stresante. Invata s ...

Sindromul bebelusul trist versus depresia postnatala

Dupa nastere, pot aparea trei niveluri de depresie - Baby Blues sau bebelusul trist depresia postna ...


Tu ce zici?

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Memcache::connect(): Server 194.183.153.40 (tcp 11212, udp 0) failed with: Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Memcache::connect(): Can't connect to 194.183.153.40:11212, Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77