A PHP Error was encountered
Severity: Notice
Message: Memcache::connect(): Server 194.183.153.40 (tcp 11212, udp 0) failed with: Connection refused (111)
Filename: libraries/Cache.php
Line Number: 77
A PHP Error was encountered
Severity: Warning
Message: Memcache::connect(): Can't connect to 194.183.153.40:11212, Connection refused (111)
Filename: libraries/Cache.php
Line Number: 77
Vitaminele si mineralele - esentiale pentru sanatatea copilului
Fructele si legumele de sezon constituie o sursa importanta de vitamine si minerale, atat de necesare pentru mentinerea sanatatii copilului si pentru intarirea sistemului imunitar. Care sunt principalele vitamine si minerale si ce beneficii au ele?
Vitamine
Vitamina A
- imbunatateste vederea, intareste sistemul imunitar si este importanta pentru sanatatea pielii;
- este intalnita in pestele gras (ton), in lactate (lapte, unt, branza), galbenusul de ou, dar si in legume.
Vitaminele din complexul B
- sunt importante pentru functiile metabolice, pentru sistemul circulator si nervos, ajuta la cresterea parului, a unghiilor si ajuta pielea.
- Vitamina B1 (tiamina) este prezenta in galbenusul de ou, in leguminoase seci (linte, fasole), cereale integrale si in oleaginoase (nuci, migdale).
- Vitamina B2 (riboflavina) se gaseste in carne, in produse lactate (lapte, branza), legume verzi (spanac) etc.
- Vitamina B3 (niacina) este intalnita in carnea de iepure, de pasare si de porc, in ton, legume seci (mazare), cerale integrale, oleaginoase (nuci) etc.
- Vitamina B5 (acidul pantotenic) se gaseste in carne, oua, ciuperci, avocado.
- Vitamina B6 se intalneste in carne, ton, varza, cartofi, porumb.
- Vitamina B8 (biotina) se gaseste in produsele lactate (lapte, iaurt), in galbenusul de ou, legumele seci (linte), cereale integrale (grau, ovaz) si in oleaginoase (nuci).
- Vitamina B9 (acidul folic) se gaseste in carne, oua, legume verzi, rosii, cereale integrale, banane.
- Vitamina B12 se gaseste in carne, peste, oua, lactate.
Vitamina C
- favorizeaza producerea colagenului, absorbtia fierului, are proprietati antioxidante si antiinflamatorii. In caz de carenta de vitamina C, infectiile pot aparea cu usurinta;
- este prezenta cu precadere in citrice, capsuni si kiwi. Cartofii, varza si salata sunt, la randul lor, bogate in vitamina C.
Vitamina D
- ajuta la absorbtia calciului si a fosforului. Este importanta pentru sanatatea oaselor si a dintilor. Carenta de vitamina D duce la probleme osoase, musculare si dentare.
- este prezenta in carnea de pasare, in ficat si in peste, dar si in produsele lactate si oua.
Vitamina E (tocoferol)
- are proprietati antioxidante, avand rol esential pentru buna functionare a sistemului circulator si pentru coagularea sangelui;
- este intalnita in ulei, unt, cereale integrale, germeni de grau.
Vitamina K
- este indispensabila pentru coagularea sangelui si pentru oase. Carenta de vitamina K duce la sangerari gingivale si la sangerari ale mucoasei;
- se gaseste in peste, ficat, oua, legume verzi (salata, spanac), cereale.
Minerale
Calciul
- mentine sanatatea oaselor si a dintilor, este important pentru sistemul nervos is pentru cel muscular si ajuta la coagularea sangelui. Carenta de calciu poate duce la rahitism, la osteoporoza, la fracturi, hipertensiune arteriala si aritmie;
- se gaseste in produse lactate (lapte, branza, iaurt), oua, apa minerala, legume seci (linte) si legume verzi (salata).
Fierul
- transporta oxigenul la celule, prin intermediul sangelui. Carenta de fier duce la anemie, la probleme de circulatie sanguina etc.
- se gaseste in ficat, carne, peste, oua, legume si fructe seci, legume verzi (salata, spanac).
Potasiul
- este necesar pentru excitabilitatea musculara si nervoasa, pentru reglarea presiunii arteriale si pentru stabilizarea ritmului cardiac. Carenta de potasiu duce la starile de apatie, la oboseala si la senzatia permanenta de sete;
- se gaseste in fructe, carne, peste, legume seci.
Zincul
- este important pentru dezvoltarea tesuturilorsi pentru digestie. Zincul are proprietati antiinflamatorii.
- se gaseste in carnea de vita, paine integrala, germeni de grau, soia, peste gras, fasole, linte.
Magneziul
- important pentru sistemul nervos si pentru cel muscular
- se gaseste in seminte de dovleac, nuci, migdale, legume verzi, cereale integrale, smochine, fructe de padure.
Alte articole recomandate:
Vitaminele sunt substante chimice organice, care ajuta la buna functionare a organismului uman. Desi ...
Ca majoritatea vitaminelor, ele nu pot fi fabricate de catre organism. Acestea trebuie sa fie neapa ...
Ouale, in special albuşurile de ou, sunt printre primele 8 alimente alergene. De aceea medicii ped ...