No SSO cookie

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Memcache::connect(): Server 194.183.153.40 (tcp 11212, udp 0) failed with: Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Memcache::connect(): Can't connect to 194.183.153.40:11212, Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Cras nisi nunc, condimentum id hendrerit eget, laoreet volutpat urna. Integer porttitor posuere ultrices.

Sed neque sem, mattis ut ultricies quis, tincidunt quis magna. Fusce suscipit, odio id imperdiet accumsan, mauris odio hendrerit diam, at sagittis turpis mauris in nulla. Etiam nisl mi, dictum vel hendrerit a, dictum non nunc.

Sanatatea dentara – importanta pentru a avea o sarcina usoara si un copil sanatos

In Sanatate , adaugat in
(0/ 0)
Printeaza Articol

Venirea pe lume a unui copil reprezinta o veste fericita pentru ambii parinti si totodata inceputul unei perioade speciale din punct de vedere fizic si psihologic pentru mama.

Majoritatea femeilor insarcinate acorda o atentie deosebita alimentatiei, infectiilor respiratorii sau celor din sfera ginecologica, nestiind, insa, ca si infectiile dentare si gingivale, prin cresterea nivelului de bacterii si substante inflamatorii din sange care ajung la copil, il pot afecta pe acesta, cauzand greutate scazuta la nastere sau chiar nastere prematura. De aceea, pe toata durata celor 9 luni de sarcina, este recomandat ca viitoarea mamica sa efectueze controale stomatologice periodice si sa pastreze o igiena dentara foarte buna.

Pe durata sarcinii, o serie de probleme stomatologice se pot accentua sau altele noi pot aparea, fapt pentru care medicii dentisti atentioneaza viitoarele mamici ca este important sa continue sa viziteze regulat cabinetul stomatologic mai ales in aceasta perioada delicata.

„In aceasta perioada, mai mult decat in oricare alt moment, o buna sanatate orala este esentiala, deoarece sarcina provoaca schimbari hormonale care pot aduce un risc crescut de boli parodontale, favorizand totodata si sensibilitatea gingiilor, care pot ajunge sa sangereze usor - o afectiune numita gingivita de sarcina. Le recomand viitoarelor mamici sa acorde o atentie deosebita oricaror modificari ale gingiilor aparute in perioada sarcinii. In cazul in care observa sensibilitatea, sangerarea sau umflarea acestora, ar trebui sa se adreseze medicului dentist cat mai curand posibil", atentioneaza doamna doctor Mihaela Dan, medic specialist ortodontie in cadrul clinicii Orto-Implant Expert.

Probleme stomatologice in timpul sarcinii

Cea mai frecventa problema stomatologica aparuta in perioada de graviditate este gingivita, insotita si de mobilitatea dentara, intalnita la cel putin 50% dintre gravide, din luna a doua si pana in luna a opta. Afectiunea este cauzata de modificarile hormonale (excesul de estrogeni), de cresterea numarului de bacterii si de scaderea imunitatii. Mai rar apare granulomul de sarcina – marirea localizata a gingiei, asemanatoare unei tumori benigne.

 

sanatatea-dentara-in-sarcina

 

 

 

 

La randul lui, refluxul gastro-esofagian, dar mai ales varsaturile din timpul sarcinii produc eroziuni dentare. Imediat dupa varsatura nu este recomandat periajul dentar, deoarece smaltul afectat de acizi este mai sensibil, fiind indicata in schimb fie clatirea cu apa plata sau apa cu bicarbonat, fie  consumarea unor alimente protectoare precum branza.

Aparitia cariei este favorizata in primul si cel de-al treilea trimestru de sarcina de scaderea cantitatii de saliva (care are un rol benefic deoarece spala dintii si contine substante protectoare) si de cresterea aciditatii acesteia.

Cresterea riscului de carie este influentat si de senzatia de greata, care impiedica unele gravide sa realizeze un periaj dentar corect, dar si de gustarile mult mai frecvente dintre mese, care favorizeaza aparitia placii bacteriene.

Ingrijirea dentara pe durata sarcinii

Atat obstetricianul, cat si stomatologul vor sublinia faptul ca primul trimestru de sarcina este extrem de important, deoarece aceasta este perioada in care se formeaza organele copilului.

„La 4-7 saptamani de viata intrauterina se formeaza buzele, la 8-12 saptamani bolta palatina (cerul gurii), la 12 saptamani incepe mineralizarea dintilor de lapte, iar din luna a sasea cea a dintilor permanenti. De aceea, actiunile mamei si starea ei de sanatate din aceasta perioada vor influenta starea de sanatate sau chiar viata copilului", este de parere doamna doctor Mihaela Dan.

Astfel, pe durata celor 9 luni de sarcina sunt interzise unele medicamente, cum ar fi: aspirina, corticosteroizi, anxiolitice precum diazepamul (implicate in multe boli ale fatului, inclusiv despicatura de bolta palatina si buza, cunoscute sub numele de buza de iepure, gura de lup), antialgice precum ibuprofen, unele antiobiotice (doxiciclina, vancomicina, eritromicina, tetraciclina, cloramfenicol etc). In schimb, nu prezinta niciun risc antialgicele, cum ar fi paracetamolul, apa de gura cu clorhexidina, pasta de dinti cu fluor, xilitolul din guma de mestecat.

Lucrarile dentare se pot realiza in conditii de siguranta in orice moment in timpul sarcinii, iar daca este posibil, cel mai indicat ar fi ca diferitele tratamente si proceduri sa fie intarziate pana dupa primul trimestru.

 

dr-mihaela-dan-ortoimplant

„Al doilea trimestru este ideal, insa odata atins al treilea trimestru, poate fi foarte dificil ca pacienta insarcinata sa se intinda pe spate pentru o perioada mai indelungata de timp. Anestezicele locale uzuale sunt permise de asemenea, de preferat din trimestrul doi de sarcina. Acestea nu determina efecte negative asupra fatului sau mamei, astfel incat daca anumite proceduri stomatologice sunt absolut necesare in primul sau cel de-al treilea trimestru, pot fi folosite de catre medicul stomatolog si sunt de preferat durerii si infectiei lasate netratate, mai daunatoare", a completat doamna doctor Mihaela Dan, medic specialist ortodontie in cadrul clinicii Orto-Implant Expert.

Nu in ultimul rand, desi studii recente arata ca nivelul de radiatii pentru o radiografie dentara este foarte scazut, mai redus decat radiatia cosmica zilnica, acestea trebuie evitate, in special in primul trimestru de sarcina, cand se formeaza organele copilului. Daca totusi este absolut necesara, mama, ca orice alt pacient, va fi protejata cu un sort cu plumb, care va trebui sa asigure si protectia gatului (tiroidei).

Controlul stomatologic in perioada sarcinii

Medicul stomatolog poate ajuta viitoarele mamici sa isi imbunatateasca sanatatea orala si sa rezolve eventuale probleme, insa pacientele trebuie sa tina cont de cateva sfaturi.

Este esential ca medicul stomatolog sa stie de existenta sarcinii, chiar daca aceasta nu se afla intr-un stadiu inaintat de dezvoltare. Astfel, in cazul in care vor fi necesare medicamente pentru a trata orice infectie sau pentru calmarea durerii, specialistul va putea prescrie medicamentele cele mai sigure atat pentru mama, cat si pentru copil. De asemenea, pacienta ar trebui sa informeze medicul dentist cu privire la modificarile observate odata cu aparitia sarcinii si orice medicamente sau suplimente care sunt folosite.

In definitiv, ingrijirea dentara nu este deloc riscanta in timpul sarcinii, fiind in fapt foarte importanta pentru sanatatea mamei si a copilului, dar si pentru a avea o sarcina si o nastere usoara.

Dr. Mihaela Dan, medic specialist ortodontie
Clinica Orto-Implant Expert
Str. Blajel nr. 4, Bl. V3, parter
Tel.: 0728.12.28.28, 021-796.10.28
www.ortoimplant.ro




Tags: Tratament stomatologic in sarcina , Sanatate in timpul sarcinii


Alte articole recomandate:

De ce este importanta monitorizarea tensiunii in sarcina?

Luata in cadrul fiecarei vizite la medicul care urmareste evolutia sarcinii, tensiunea arteriala est ...

Cum sa eviti problemele dentare in sarcina?

Calciul este foarte important pentru fat, insa nu este cazul sa iti faci probleme ca dintii tai vor ...

Sarcina si kilogramele in plus: mituri vs. adevaruri

Kilogramele acumulate in timpul sarcinii constituie subiectul multor mituri, motiv pentru care gran ...


Tu ce zici?

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Memcache::connect(): Server 194.183.153.40 (tcp 11212, udp 0) failed with: Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Memcache::connect(): Can't connect to 194.183.153.40:11212, Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77