No SSO cookie

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Memcache::connect(): Server 194.183.153.39 (tcp 11212, udp 0) failed with: Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Memcache::connect(): Can't connect to 194.183.153.39:11212, Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Cras nisi nunc, condimentum id hendrerit eget, laoreet volutpat urna. Integer porttitor posuere ultrices.

Sed neque sem, mattis ut ultricies quis, tincidunt quis magna. Fusce suscipit, odio id imperdiet accumsan, mauris odio hendrerit diam, at sagittis turpis mauris in nulla. Etiam nisl mi, dictum vel hendrerit a, dictum non nunc.

Ce investigatii trebuie sa faci in cazul relatiilor sexuale neprotejate

In Sanatate , adaugat in
(0/ 0)
Printeaza Articol

O aventura de o noapte nu mai este de mult un subiect tabu, ci este unanim acceptat ca se poate intampla, fara a avea mustrari de constiinta ulterioare. Intre 50-72% dintre persoane afirma acest lucru, mai ales in contextul cand retelele sociale se sufoca de hormonii emisi de emoji, „luand fata” emotiilor reale sau privind din partea barbatilor, cand trendul anilor 90 revine in forta: bustiere si pantaloni evazati.

Chiar si asa, in contextul acestei libertati depline, nu trebuie pierdut din vedere un lucru ce va ramane vesnic la moda: sanatatea. Iata planul diminetii de dupa, in special daca nu s-a folosit protectie si cele mai importante sfaturi oferite de dr. Silviu Istoc, medic ginecolog (www.dristoc.ro).

In primele 30 minute

Cele mai multe femei incep sa se gandeasca la posibilitatea aparitiei unei sarcini sau la contactarea unei boli cu transmitere sexuala. Raul este facut, deci nu se mai poate schimba ceva in acest moment. In schimb, urinatul va tine departe o posibila infectie urinara, 80% dintre femei dezvolta astfel de infectii la 24 de ore daca locul nu e igienizat corespunzator. Sarurile din urina regleaza PH-ul in mod natural.

In primele 72 de ore

In masura in care nu s-au folosit metode de controlul sarcinii, pilulele contraceptive sunt o optiune, insa acestea scad riscul cu doar cu 89% de a avea un copil sau chiar cu 95% daca sunt administrate in primele 24 de ore. Pilula de a doua zi este aleasa de multe femei, insa acestea experimenteaza senzatii precum greata sau ameteala dupa administrarea la cel mult 72 de ore dupa ce a avut loc actul sexual neprotejat.

Daca exista riscul contaminarii cu HIV, se recomanda vizita la cabinetul medicului ginecolog pentru prescriptia unui tratament de 28 de zile ce va inhiba dezvoltarea virusului in corp.

„Controlul ginecologic dupa ce au facut sex neprotejat este pentru multe femei o experienta jenanta si foarte incomoda, de aceea foarte multe dintre ele abia asteapta sa se termine consultatia pentru a scapa cat mai repede din aceasta situatie stanjenitoare. Din aceasta cauza, foarte multe persoane raman cu multe dileme si apeleaza la cunostintele prietenelor sau se informeaza de pe internet in ceea ce priveste afectiunile si framantarile pshihologice cu care se confrunta. Consider ca dezinformarea este cel mai mare dusman al sanatatii reproductive, dar si o cauza frecventa a aparitiei sau agravarii bolilor diverse”, spune domnul doctor Silviu Istoc, medic specialist obsetetrica-ginecologie.

Investigatii ginecologice pentru orice iese din sfera normalului in zona inghinala

Specialistii ginecologi recomanda ca o masura de precautie analiza aspectului exterior al sistemului reproducator, cu ajutorul unei oglinzi. Scurgeri vaginale in cantitati mai mari decat de obicei, schimbarea culorii din alb sau incolor in galben say verzui sau chiar a mirosului (intepator sau a peste) sunt alarme pe care corpul le emite si duc in directia unui control ginecologic urgent. De obicei, bolile cu transmitere sexuala sunt asimptomatice, insa boli precum infectiile vaginale sau candidoza dau simptome in primele 24 de ore de la contactul sexual neprotejat, primele fiind roseata si mancarime.

ce-investigatii-trebuie-sa-faci-in-cazul-relatiilor-sexuale-neprotejate

 

Sanatatea mintala – un alt aspect important

Studiile psihologice elaborate pe persoane care obisnuiesc sa aiba parteneri pasivi (one-night-stand) atesta faptul ca acestea dezvolta mici depresii si chiar tind sa se izoleze dupa actul petrecut, simtindu-se oarecum vinovate. Insa o vedere de ansamblu este recomandata in astfel de cazuri, in care sanatatea intra pe primul plan, majoritatea femeilor (54%) simtindu-se chiar bine dupa un act sexual cu un partener pasiv, in comparatie cu 80% dintre barbati.

3 pasi de facut la 2 saptamani dupa 1 partida de sex neprotejat

1 Test de sarcina – desi multe teste de sarcina releva acuratete la doar 1 saptamana de la intarzierea menstruatie, cel mai bun rezultat se obtine la doua saptamani. Testul de sange ramane insa cel mai rapid mod de a afla prezenta unei sarcini.

2 Vizita la ginecolog– dupa doua saptamani se poate obtine un pronostic in legatura cu contactarea bolilor cu transmitere sexuala. De obicei, anticorpii se lupta cu „intrunsii” si testarea nu poate fi relevanta pana la 14 zile.

3 Herpes? – daca se localizeaza la 10 zile dupa contactul sexual neprotejat, se recomanda vizita la medic care va face un test. Daca rana se vindeca, totul este in regula, insa daca inflamatia persista, probabil este cazul contactarii unei boli, pentru ca herpesul chiar este un motiv de ingrijorare.

„Se pot observa modificari patologice in urma efectuarii testului Papanicolau sau in timpul unui examen pelvian, numeroase boli cu transmitere sexuala necesita efectuarea de teste speciale care sa fie diagnosticate corect. De pilda, gonoreea si chlamydia pot sa nu prezinte simptome specifice, iar depistarea herpesului, sifilisului sau a hepatitei necesita efectuarea unui test de sange. Sexul neprotejat, desi provoaca o scurta placere, poate atrage cu sine numeroase neplaceri in ceea ce priveste sanatatea aparatului reproducator, de aceea recomand pacientelor mele sa fie constiente de riscurile la care se expun”, declara domnul doctor Silviu Istoc, medic specialist obsetetrica-ginecologie.

Bine de stiut pentru data viitoare

In secolul XXI nu este nimic gresit daca femeia va purta in geanta si un traditional prezervativ. Nu este cu nimic gresit ca viata sa fie traita din plin, insa sanatatea sexuala trebuie sa aiba un rol important chiar de la varste fragede. Mai bine in siguranta, decat sa iti para rau!

Dr. Silviu Istoc este medic specialist Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva si la Clinica ProVita. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/DrSilviuIstoc





Tags: Metode de contraceptie , Consult ginecologic


Alte articole recomandate:

Pilulele contraceptive. Efectele contraceptivelor asupra sanatatii

Anticonceptionalele sunt folosite ca metode de contraceptie de femeile din intreaga lume. Descopera ...

Infectiile de tract urinar

Daca observi ca micutul tau merge foarte des la toaleta, are sange in urina sau face noaptea in pat ...

Importanta istoricului medical la controlul ginecologic

Afla de ce este important ca medicul sa stie totul despre starea ta de sanatate din prezent si din t ...


Tu ce zici?

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Memcache::connect(): Server 194.183.153.39 (tcp 11212, udp 0) failed with: Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Memcache::connect(): Can't connect to 194.183.153.39:11212, Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77