No SSO cookie

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Memcache::connect(): Server 194.183.153.40 (tcp 11212, udp 0) failed with: Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Memcache::connect(): Can't connect to 194.183.153.40:11212, Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Cras nisi nunc, condimentum id hendrerit eget, laoreet volutpat urna. Integer porttitor posuere ultrices.

Sed neque sem, mattis ut ultricies quis, tincidunt quis magna. Fusce suscipit, odio id imperdiet accumsan, mauris odio hendrerit diam, at sagittis turpis mauris in nulla. Etiam nisl mi, dictum vel hendrerit a, dictum non nunc.

Frica la copii: de ce se tem copiii?

In Psihologie , adaugat in
(5/ 1)
Printeaza Articol

Poate ca nu intelegi de ce micutul tau tresare la fiecare zgomot sau plange atunci cand matusa lui il ia in brate. Frica este o parte importanta din viata oricarui copil, asa ca nu o neglija, ci invata cum sa te descurci cu ea.

 

Frica - de zgomote puternice, monstrii, straini, sau de alte obiecte si evenimente - este o parte naturala a copilariei. Desi este neplacuta atat pentru parinti, cat si pentru copii, frica se poate dovedi a fi destul de importanta. Teama tine de dezvoltarea normala a copilului, acesta incepand sa fie constient de lucrurile din jurul sau si incercand sa si le explice. Partea buna este ca temerile sunt destul de previzibile, in functie de varsta, iar rabdarea si intelegerea parintilor ii pot face pe cei mici sa treaca mai usor peste ele.

 

Primele temeri ale bebelusilor

 

cauze-pentru-frica-bebelusilorNou-nascutii se tem de doua lucruri: de zgomote puternice si de posibilitatea de a cadea. Desi creierul si nervii bebelusilor se dezvolta rapid in primii doi ani de viata, micutii nostri se nasc cu un sistem nervos imatur: acest lucru inseamna ca le este greu sa inteleaga si sa suporte anumite senzatii. In caz ca te intrebi de ce bebelusul tau plange atunci cand il pui in bratele rudelor, raspunsul e simplu: nu este deranjat de prezenta lor, ci de momentul cand este lasat in jos prea rapid sau aude un zgomot.

Pe masura ce sistemul nervos incepe sa se dezvolte, copilul devine mai constient de ceea ce se intampla in jurul sau. Inainte de 8-10 luni bebelusii considera ca daca ceva nu mai apare in campul lor vizual, nu mai exista. In jurul acestei varste, lucrurile se schimba: micutii inteleg faptul ca un obiect care nu mai este langa ei poate exista in alta parte. Asta inseamna ca atunci cand tu sau sotul tau plecati din camera, bebelusul se intreaba unde v-ati dus si cand va veti intoarce.

 

Frica de separare

 

Este adeseori asociata cu o alta frica – cea de persoane straine, care nu fac parte din cercul de cunoscuti cu care micutul interactioneaza in mod frecvent. Totusi, priveste aceasta etapa ca pe un semn bun: copilul incepe sa distinga fetele cunoscute de cele pe care nu le-a mai vazut.

Desi fac parte din procesul de dezvoltare, teama de straini si cea de separare pot fi destul de stresante pentru parinti. Gandeste-te cum e atunci cand copilul tau este speriat nu doar de faptul ca pleci, ci si de persoana cu care il lasi pentru cateva minute.

Cum te poti descurca cu aceste temeri? Joaca-te des de-a cucu-bau cu bebelusul, astfel incat acesta sa inteleaga ca esti acolo chiar si cand nu iti vede fata. Pleaca din camera si asteapta un minut inainte de a reintra. Incepe prin a lasa copilul in grija sotului pentru o perioada scurta de timp, lasa-l ulterior cu o ruda sau un prieten – aceasta va fi o pregatire excelenta pentru momentul cand vei dori sa angajezi o bona. Incepe cu perioade scurte de separare – in jur de o jumatate de ora – si creste gradual durata. Nu te furisa, pentru ca micutul tau va fi socat daca realizeaza ca ai disparut brusc, fara sa iti iei la revedere. Acest lucru ii va provoca si lipsa de incredere in tine, asa ca evita sa pleci fara sa il anunti ca lipsesti putin si te intorci repede.

 

Frica de zgomote, animale si intuneric

 

In jurul varstei de 1 an copilul incepe sa isi doreasca mai multa independenta si control asupra mediului in care traieste. Ceea ce nu poate fi controlat devine inspaimantator – cateii care sar si latra, tunetele sau aparatele care scot diverse sunete in mod automat.

Daca copilul tau se teme de caini, furnici sau orice altceva ce nu ti se pare inspaimantator, nu rade de sentimentele sale. Doar pentru ca tu esti adult si stii ca nu ai de ce sa te temi, nu inseamna ca si copilul tau gandeste la fel. Ii poti spune celui mic ca il intelegi si ca si tie ti-e uneori frica de cate ceva.

frica-de-a-dormi-singur-si-imaginatiaPe masura ce se dezvolta imaginatia, copilul incepe sa se gandeasca la lucruri pe care nu le poate vedea, de exemplu la monstri care ies din intuneric. Este posibil sa observi ca micutul tau, care pana la 2 ani avea un somn linistit, se teme sa adoarma cand e singur in camera. Intreaba-l de ce ii este frica si roaga-l sa iti spuna ce crede ca l-ar putea ajuta sa treaca peste asta. Poti petrece putin timp cu copilul in camera sa, dar nu e indicat sa il inveti ca in fiecare noapte sa doarma in pat cu tine. Stabiliti impreuna un program pentru fiecare seara, dar ai grija ca acesta sa nu contina povesti sau desene animate cu balauri sau alte creaturi. Nu e nevoie ca imaginatia bogata a copilului sa fie alimentata cu ceva ce ii va provoca vise urate. Asigura-l ca esti langa el si ca se poate baza oricand pe tine.

 

Cum poti recunoaste frica si cum trebuie sa reactionezi

 

Foloseste imaginatia celui mic in avantajul sau – intreaba-l ce ar putea sa faca pentru a-si invinge temerile. Arata-i ca il intelegi, dar nu da amploare sentimentelor negative. Explica-i seara copilului ca monstri nu exista, iar in dulap sunt doar haine. Cumpara-i un animalut de jucarie pufos care sa il insoteasca in fiecare seara la culcare. Gandeste-te ca aceste temeri nu vor fi vesnice – chiar daca bebelusul tau se teme de zgomotul scos de blender, aceasta situatie nu va dura la nesfarsit. Copilul trebuie sa reuseasca sa treaca peste aceste experiente si sa poata spune cu mandrie ca si-a depasit frica. Fiecare situatie din care ies cu bine ii determina sa capete mai multa incredere in ei.

In cazul in care te gandesti ca micutul tau are o fobie, stai linistita: de obicei copiii mici nu au astfel de probleme. Fobiile sunt temeri irationale, iar copilul are un motiv atunci cand se teme de ceva, chiar daca tie motivul ti se pare nefondat. De exemplu, tu iti dai seama ca nu ai cum sa aluneci prin gaura de scurgere a cazii, numai ca micutul tau s-ar putea sa aiba alta parere...

Temerile care la adulti sunt diagnosticate ca fiind fobii sunt de multe ori perfect justificabile in cazul copiilor. Parintii isi pot ajuta copiii sa treaca peste lucrurile de care se tem cu multa blandete, facandu-i sa se apropie usor-usor de ceea ce se tem si sa inteleaga ca nu reprezinta cu adevarat un pericol. Ajutandu-l pe cel mic sa treaca peste temerile sale, te asiguri ca nu va deveni un adult cu fobii.





Tags: Frica de intuneric


Alte articole recomandate:

Copilului tau ii e frica de intuneric?

Foarte multi copii se tem de intuneric, considerand ca noaptea este momentul in care Omul Negru sau ...

Mami imi e teama. Cum trec copiii de la frica la fobie

Sentimentul de anxietate ii pregateste pe cei mici pentru experientele neplacute sau provocarile din ...

Anxietatea separarii. Teama de despartirea de mamica

Copiii prospera cand au o conexiune cu parintii lor. Nevoia lor de a avea un sentiment de conexiune ...


Tu ce zici?

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Memcache::connect(): Server 194.183.153.40 (tcp 11212, udp 0) failed with: Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Memcache::connect(): Can't connect to 194.183.153.40:11212, Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77