No SSO cookie

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Memcache::connect(): Server 194.183.153.39 (tcp 11212, udp 0) failed with: Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Memcache::connect(): Can't connect to 194.183.153.39:11212, Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Cras nisi nunc, condimentum id hendrerit eget, laoreet volutpat urna. Integer porttitor posuere ultrices.

Sed neque sem, mattis ut ultricies quis, tincidunt quis magna. Fusce suscipit, odio id imperdiet accumsan, mauris odio hendrerit diam, at sagittis turpis mauris in nulla. Etiam nisl mi, dictum vel hendrerit a, dictum non nunc.

Copilului tau ii e frica de intuneric?

In Psihologie , adaugat in
(5/ 1)
Printeaza Articol

Foarte multi copii se tem de intuneric, considerand ca noaptea este momentul in care Omul Negru sau alte creaturi faurite de imaginatie isi fac loc in camera lor. Ce poti face ca sa iti ajuti copilul sa treaca peste frica de intuneric?

Milioane de copii traiesc zilnic aceeasi frica: ceva inspaimantator ii pandeste din intuneric, asteptand sa ii inhate. Pentru un adult totul suna destul de hilar, dar micutii nostri se lasa purtati de imaginatie mult mai departe decat o facem noi. Specialistii considera ca frica de intuneric are un fundament cat se poate de real, fiind de multe ori inoculata de factori externi.

 

Primele temeri

Frica face parte din viata tuturor, inclusiv a celor mici. Apare de multe ori atunci cand incerci ceva nou, o activitate pe care n-ai mai experimentat-o si despre care nu stii prea multe lucruri. Pentru copii experientele noi au loc in fiecare zi, asa ca teama isi gaseste multe ocazii sa apara – in special in timpul noptii.

Frica de intuneric incepe sa apara in general odata cu dezvoltarea imaginatiei. Copiii manifesta aceasta fobie in jurul varstei de 2-3 ani, cand imaginatia deja functioneaza, dar simtul realitatii este mai putin dezvoltat.

Micutii nostri nu au foarte multe preocupari, asa ca mintea lor poate zburda in voie. Iar atunci cand este noapte, intuneric si liniste, imaginatia devine mult mai bogata: orice umbra poate sa semene cu un monstru, orice zgomot venit din intuneric pare de zece ori mai puternic.

 

De unde provine frica de intuneric

 

Unul din factorii principali este televizorul. Parintii nu sunt constienti de efectele acestuia asupra mintii celui mic. Imaginile si sunetele stimuleaza puternic creierul copilului, expunandu-l la lucruri care nu sunt inspaimantatoare pentru un adult, dar pot fi terifiante atunci cand telespecatatorul are o varsta frageda. Ai grija ca micutul tau sa nu aiba acces decat la programele destinate varstei sale. Daca ai mai multi copii, nu ii lasa pe cei mari sa se uite impreuna cu mezinul la emisiuni sau filme neadecvate. Violenta se poate naste din orice, de la o stire sangeroasa, pana la desene animate cu batai sau monstri.

Cand cumperi carti pentru copilul tau, evita-le pe cele care au ilustratii cu vrajitoare, dragoni sau capcauni. Imaginile i se vor intipari cu siguranta in minte, iar noaptea va incepe sa se gandeasca la ele.

Parintii sunt si ei de multe ori vinovati de frica de intuneric. Amenintari de genul: ,,Daca nu esti cuminte, il chem pe Bau-Bau!" sau "Daca nu te culci, vine Omul Negru!" pot avea un impact puternic asupra celor mici.

 

Cum sa reactionezi daca micutului tau ii e frica de intuneric

 

frica-de-intunericDaca doresti sa rezolvi totul cat mai repede si sa iti vindeci copilul de aceasta frica, tine cont de cateva sugestii date de specialisti. In primul rand abordeaza situatia cu calm, intelegere si respect. Bazeaza-te foarte mult pe comunicare.

Relatia pe care ti-ai format-o deja cu cel mic este foarte importanta: copilul trebuie sa isi vada parintele ca pe cineva cu care poate discuta deschis, in care are incredere intotdeauna. Nu ii spune ca frica lui este nefondata, pentru ca va considera ca nu iti pasa de el si ca il ridiculizezi. Nu te enerva si nu ii spune celui mic ca frica de intuneric este o prostie. Monstrii nu sunt reali, dar teama este.

Trateaza problema cu calm – explica-i copilului ce este frica, de ce apare si pe ce se bazeaza. Rationalul va rezolva mai mult decat o izbucnire de furie. Nu face din tantar armasar, pana la urma si tu ai fost copil si stii cum era lumea vazuta prin ochii cuiva fara experienta. Roaga-ti copilul sa iti povesteasca de ce ii e teama si asculta-l cu rabdare si atentie.

Sprijina-ti copilul, arata-i toata dragostea ta. Daca vrea sa petreci putin timp in camera sa inainte sa adoarma, nu ezita sa faci asta. Totusi, nu ceda tentatiei de a-ti culca de fiecare data micutul cu tine in pat sau in dormitor doar pentru a-l proteja – nu va trece prea curand peste frica daca il inveti asa. Nu-l trimite nici sa doarma in camera fratelui sau surorii mai mari – trebuie sa treaca singur peste asta.

Daca te roaga sa treci din cand in cand sa verifici ca totul e bine, indeplineste-i rugamintea. Ii poti da si o paturica "magica" sau un animalut de plus care sa il linisteasca.

Nu te juca cu frica de intuneric. Daca incepi sa ii spui ca verifici sa nu fie monstri sub pat sau il asiguri ca Bau-Bau nu vine daca adoarme repede, nu faci decat sa ii alimentezi teama si sa il convingi ca exista ceva rau in intuneric.

Petrece timp cu copilul inainte de culcare: vorbiti, jucati-va, citeste-i ceva vesel. Nu il lasa la televizor si nu ii citi povesti de groaza inainte de somn.

In cazul in care observi ca teama copilului tau nu trece, ci tinde sa se agraveze, incearca sa afli daca problema e cauzata de stres: divortul, disparitia unui animal preferat sau un mediu tensionat pot avea influente neplacute asupra celui mic. Daca nu reusesti sa rezolvi situatia, apeleaza la un pediatru si decideti impreuna daca e necesar sa cauti ajutor specializat.





Tags: Frica la bebelusi , Frica de intuneric , Psihologia copilului


Alte articole recomandate:

Fricile copiilor cu varste intre 2- 6 ani

Imaginatia bogata a copiilor contribuie la dezvoltarea acestor frici si copiii cu varste cuprinse ...

Frica la copii: de ce se tem copiii?

Poate ca nu intelegi de ce micutul tau tresare la fiecare zgomot sau plange atunci cand matusa lui i ...


Tu ce zici?

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Memcache::connect(): Server 194.183.153.39 (tcp 11212, udp 0) failed with: Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Memcache::connect(): Can't connect to 194.183.153.39:11212, Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77