No SSO cookie

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Memcache::connect(): Server 194.183.153.40 (tcp 11212, udp 0) failed with: Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Memcache::connect(): Can't connect to 194.183.153.40:11212, Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Cras nisi nunc, condimentum id hendrerit eget, laoreet volutpat urna. Integer porttitor posuere ultrices.

Sed neque sem, mattis ut ultricies quis, tincidunt quis magna. Fusce suscipit, odio id imperdiet accumsan, mauris odio hendrerit diam, at sagittis turpis mauris in nulla. Etiam nisl mi, dictum vel hendrerit a, dictum non nunc.

Abuzul - o forma de atac la integritatea de sine a copilului

In Psihologie , adaugat in
(5/ 1)
Printeaza Articol

Familiile in care apare abuzul copiilor au probleme multiple: sociale, maritale, financiare, ocupationale, dificultati de comunicare, izolare, acceptarea violentei domestice si a pedepselor corporale. Incidenta abuzului creste cu cat sunt mai prezente elemente ca saracia, somajul, parinti care au fost la randul lor victime ale abuzului in copilarie, stresul familial, valori rigide focalizate pe pedepse etc.

Abuzul este un comportament agresiv sau necorespunzator indreptat asupra copilului sau a cuiva care se afla evident intr-o situatie inferioara si fara aparare si care are ca rezutat consecinte fizice si/sau emotionale negative.

 

Tipuri de abuz

Abuzul poate fi de mai multe feluri: fizic, emotional, neglijarea si cel sexual.

Neglijarea fizica se traduce prin incapacitatea adultului de a asigura toate cele necesare vietii copilului: hrana, imbracaminte, adapost, supraveghere, ingrijire medicala. Neglijarea emotionala apare mai des la parintii suprasolicitati profesional si apoi casnic, parinti care nu mai au timp pe care sa-l petreaca cu familia. Copilul are nevoie, pentru a fi securizat, de comunicarea reala cu parintele, contactul ochi in ochi, atingere corporala, si de intarirea comportamentelor pozitive.


100628138

 

Abuzul fizic la copil include una sau mai multe din urmatoarele elemente intalnite mai frecvent: impingerea, inhatarea, tarare, lovire, sugrumare sau sufocare, ardere, oparire sau atacare in alte moduri, pedepse crude (de exemplu incuierea afara a copilului in timpul noptii sau pe vreme rea). Efectele abuzului fizic asupra copiilor are consecinte ce pot detremina rani grave, probleme medicale serioase, handicapuri sau chiar moartea. Cel mai des se intampla ca parintele sau chiar copilul sa explice semnele abuzului fizic ca fiind “accidente”. Daca copilul prezinta un comportament de evitare si retragere, temeri exagerate fata de unele persoane, de a merge acasa, tanjire dupa atentia altor persoane, oboseala, lipsa capacitatii de concentrare, plans, stare de foame, absente si intarzieri frecvente la scoala atunci este foarte posibil ca acest copil sa fie abuzat fizic.

Abuzul emotional este o alta forma de abuz care apare sub forma unor injurii adresate copilului, amenintari si standarde nerealiste fixate de parinti care afecteaza imaginea de sine ale copiilor.

Abuzul sexual este definit ca fiind orice activitate sexuala intre adult si copil, cu sau fara constrangere. Apare sub forma violului, incestului si molestarii. Studiile arata ca abuzul sexual asupra copiilor este realizat cu cea mai mare frecventa de rude, prieteni de familie, persoane care cunosc copilul, decat de straini, cum s-ar putea crede initial. De asemenea, s-a demonstrat din punct de vedere statistic, ca fetele sunt mai des abuzate sexual decat baietii.

 

123599474

 

Efectele abuzului asupra copiilor

Efectele abuzului de toate tipurile asupra copiilor sunt, in primul rand, legate de faptul ca acestia isi formeaza o conceptie negativa despre lume si viata, aceasta devenind pentru ei amenintatoare si nesigura. Copii devin astfel anxiosi, labili emotional sau defensivi, cu dificultati de exprimare si de control emotional.

Pot avea cosmaruri prin care retraiesc trauma in timpul somnului. Simptome somatice ca durerile de cap sau abdominale, varsaturi, stare de somnolenta sau de rau, tulburari respiratorii se pot manifesta la acesti copii. Imaginea de sine va fi scazuta,copii crezand ca adultii au intotdeauna dreptate si ca ei au gresit si de aceea au fost tratati astfel.

Totodata, apar probleme in dezvoltarea emotionala, copiilor fiindule greu, pe tot parcursul vietii, sa isi exprime emotiile sau sa inteleaga sentimentele altora. O parte din cei care au fost abuzati tind sa devina ei insisi abuzatori, cautand relatii cu persoane pe care le pot domina. Astfel ca o parte din copii abuzati vor deveni la randul lor parinti abuzivi.

Se recomanda acestora sa beneficieze de psihoterapie si consiliere, mai ales prin integrarea intr-un grup de parinti cu probleme similare. Acolo unde exista violenta sau abuz, fie ca este vorba de cel fizic, sexual sau emotional, se recomanda apelarea imediata la specialistii din cadrul Protectiei Copilului. Aici, copiii vor beneficia de asistenta medicala si psihologica de specialitate in vederea vindecarii traumelor adanci lasate de abuzul celor care ar fi trebuit sa-i ocroteasca si sa-i iubeasca.

 


Ioana-Corina Marcu - consilier psihologic experientialist sub supervizare-formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei

ioanacorinamarcu.wordpress.com / paradisulcopiluluitau.wordpress.com





Tags: Dezvoltarea emotionala a copilului , Violenta in familie , Abuzul fizic asupra copilului , Abuz emotional , Abuz sexual


Alte articole recomandate:

Abuzul si neglijarea copiilor

Abuzul asupra copiilor este reprezentat de orice forma de violenta fizica sau emotionala la care sun ...

Indiciile abuzului asupra copiilor

Abuzul reprezinta actiunea in urma careia copii sufera rani fizice sau emotionale. Acesta genereaza ...

Abuzul fizic si abuzul emotional in familie

Obiectivul unui abuzator este de a-si controla victima. Pentru aceasta, va folosi orice metoda care ...


Tu ce zici?

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Memcache::connect(): Server 194.183.153.40 (tcp 11212, udp 0) failed with: Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Memcache::connect(): Can't connect to 194.183.153.40:11212, Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77