No SSO cookie

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Memcache::connect(): Server 194.183.153.39 (tcp 11212, udp 0) failed with: Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Memcache::connect(): Can't connect to 194.183.153.39:11212, Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Cras nisi nunc, condimentum id hendrerit eget, laoreet volutpat urna. Integer porttitor posuere ultrices.

Sed neque sem, mattis ut ultricies quis, tincidunt quis magna. Fusce suscipit, odio id imperdiet accumsan, mauris odio hendrerit diam, at sagittis turpis mauris in nulla. Etiam nisl mi, dictum vel hendrerit a, dictum non nunc.

10 lucruri pe care nu le stiai despre alaptat

In Nastere , adaugat in
(5/ 4)
Printeaza Articol

Alaptatul este un subiect la care toata lumea pare sa se priceapa: mama ta, colega de birou, vecina care a nascut anul trecut. Fiecare iti da cate un sfat si are propria opinie. Am discutat pentru tine atat cu mamici, cat si cu doctori, iar in continuare iti prezentam zece lucruri pe care poate nu le stiai despre alaptat.

Ai auzit multe opinii despre alaptat, dar care din ele sunt adevarate? Afla prin ce treci mai exact in aceasta perioada si la ce ar trebui sa te astepti.

 

1. Nu trebuie sa tii o dieta speciala atunci cand alaptezi

Corpul tau produce lapte sanatos, iar acest lucru nu tine neaparat de alimentele consumate. Alimentatia echilibrata are pur si simplu rolul de a te mentine sanatoasa si energica, mai ales in aceasta perioada, cand bebe iti consuma foarte multa energie. Nu te panica daca ai mancat biscuiti cu ciocolata si nu prea te-ai atins de legumele din farfurie. Daca este necesar, doctorul iti poate prescrie vitamine speciale, care sa compenseze elementele de care ai nevoie. O alta veste buna: daca vrei sa bei o cana de cafea sau un pahar de alcool, nu este nicio problema. Iti recomandam sa faci acest lucru imediat dupa ce ai alaptat copilul, astfel incat organismul sa aiba timp sa elimine substantele din bautura inainte de urmatoarea masa a celui mic (dureaza aproximativ o ora, asa ca nu trebuie sa iti faci griji).

 

2. Poti simti crampe in zona abdomenului

O sa ti se para probabil ca sunt crampele menstruale. Cauza sta in faptul ca hormonul responsabil pentru declansarea lactatiei e cel care determina si uterul sa se micsoreze si sa revina la dimensiunea sa normala, reducand astfel riscul sangerarilor uterine. Crampele vor trece repede, plus ca le poti considera un semn ca organismul tau incepe sa se vindece. Doctorii spun ca se intampla ca durerile sa creasca in intensitate dupa fiecare nastere, deoarece uterul se largeste din ce in ce mai mult.

 

alaptare12

3. Laptele matern nu arata ca laptele de vaca

Laptele pe care organismul tau il secreta nici macar nu va arata la fel in fiecare zi, structura sa modificandu-se in functie de nevoile nutritionale ale bebelusului. Initial vei observa o secretie lipicioasa, alb-galbuie – aceasta este foarte bogata in proteine. Dupa cateva zile organismul va incepe sa produca lapte, atat subtire, foarte apos, de culoare alb-albastruie, cat si mai gros, cremos si bogat in grasimi.

 

4. Sanii pot avea scurgeri masive

Daca te intrebi care este cauza, raspunsul e simplu: tot hormonii sunt de vina. Uneori este de ajuns sa te gandesti la bebelus, sa il vezi sau sa ii auzi numele, pentru ca organismul sa inceapa sa produca oxitocina. Acest hormon te ajuta sa comunici mai bine cu copilul tau, dar produce si lapte chiar si atunci cand nu este nevoie. Foloseste bureteii conceputi special pentru astfel de situatii si vei reusi sa eviti momentele neplacute.

in-timp-ce-alaptezi

5. Sexul poate fi altfel decat inainte

Nivelul estrogenului este de multe ori scazut in aceasta perioada, ceea ce duce la uscarea zonei vaginale. Medicii recomanda folosirea unui lubrifiant. De asemenea, e posibil ca sanii sa fie durerosi la atingere sau sa prezinte scurgeri de lapte atunci cand te astepti mai putin. Roaga-ti sotul sa nu grabeasca lucrurile si sa fie atent.

 

6. Alaptatul devine uneori plictisitor

Uneori mesele bebelusului tau ajung sa dureze chiar si o ora intreaga, iar procesul trebuie repetat initial la fiecare doua ore. Ce poti face in tot acest timp? Verifica-ti mailurile sau urmareste un film, dar ai grija ca noaptea sa nu iti gasesti nicio activitate suplimentara in timpul alaptatului. Copilul trebuie obisnuit cu diferenta intre zi si noapte, asa ca incearca sa nu dai drumul la televizor sau la calculator, oricat ar fi de tentant.

 

7. Poate fi dureros sa alaptezi

Sfarcurile se pot irita la inceput, avand in vedere presiunea la care sunt expuse. Daca durerea este insuportabila, este cazul sa mergi la doctor: poti avea o problema cu canalele mamare sau chiar mastita. Este posibil, de asemenea, sa nu alaptezi corect sau sa nu folosesti corespunzator pompa de san – consulta un specialist care sa iti arate ce trebuie schimbat. Dupa alaptare maseaza sanii cu o crema speciala – roaga pediatrul sau farmacistul sa iti recomande un produs sigur si eficient.

 

8. S-ar putea ca sotul tau sa fie incantat de asta

Unii barbati considera ca sotiile lor sunt mai sexy in ipostaza de mamici, iar alaptatul este caracteristic acestui nou rol. In plus, surpriza: sanii se pot mari considerabil in aceasta perioada. Te asiguram ca sotul tau nu va fi deranjat de acest detaliu, dimpotriva.

breastfeeding

 

9. E posibil sa nu-ti placa sau sa nu o poti face – nu e un capat de lume

Incearca sa te documentezi cat mai mult inainte de a naste. Nasterea propriu-zisa poate dura destul de putin, dar perioada de alaptare va fi lunga si uneori solicitanta. Exista mame care intampina probleme in timpul acestei perioade – dureri, canale mamare blocate sau lapte insuficient. Nu te alarma si nu ii lasa pe altii sa te descurajeze: nu trebuie sa te simti vinovata daca iti hranesti copilul cu lapte praf, nu este nimic rau in asta.

 

10. Alaptarea poate fi o satisfactie enorma

Multe mame spun ca au o senzatie foarte placuta atunci cand isi hranesc copilul: il simt relaxandu-se in bratele lor si sunt dintr-odata cuprinse de pace si liniste. Prolactina si oxitocina sunt hormonii responsabili de starea placuta pe care o experimentezi.






Alte articole recomandate:

Colostrul (prima alaptare): Ce il face atat de special?

Dupa miracolul nasterii, urmeaza miracolul ca exista lapte matern de care sa te minunezi, faptul c ...

Alaptarea poate face copilul mai inteligent?

Cei mai multi dintre noi cunosc multe beneficii ale alaptarii bebelusilor nostri: este mai bine pent ...

Cum sa alegi sutienul potrivit pentru alaptare

Cand e timpul sa alaptezi copilul trebuie sa ai in vedere nu doar nutritia copilului, ci si modul in ...


Tu ce zici?

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Memcache::connect(): Server 194.183.153.39 (tcp 11212, udp 0) failed with: Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Memcache::connect(): Can't connect to 194.183.153.39:11212, Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77