No SSO cookie

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Memcache::connect(): Server 194.183.153.39 (tcp 11212, udp 0) failed with: Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Memcache::connect(): Can't connect to 194.183.153.39:11212, Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Cras nisi nunc, condimentum id hendrerit eget, laoreet volutpat urna. Integer porttitor posuere ultrices.

Sed neque sem, mattis ut ultricies quis, tincidunt quis magna. Fusce suscipit, odio id imperdiet accumsan, mauris odio hendrerit diam, at sagittis turpis mauris in nulla. Etiam nisl mi, dictum vel hendrerit a, dictum non nunc.

STOP bataia! Dezvolta copilul prin educatie pozitiva!

In Familie , adaugat in
(5/ 1)
Printeaza Articol

Pedepse nepotrivite

Două tipuri de pedeapsă sunt utilizate frecvent de părinți și educatori pentru a opri un comportament negativ: 1) Mustrările verbale şi dezaprobarea comportamentelor negative; 2) Bătaia  care implică durere emoţională sau fizică severă.  Ambele forme de pedeapsă se centrează pe comportamentul nedorit şi nu-l învață pe copil cum să se comporte adecvat.

Alte forme de disciplinare neadecvată sunt: comenzile - “stai jos şi nu vorbi!”, “, afirmaţiile explozive, chiar agresive - “eşti într-un necaz mai mare decât crezi”, criticile - “atâta poţi?” ameninţările “dacă nu te potoleşti te duc la doctor/director etc”, adresările depreciative  – “vei învăţa vreodată să scrii corect?”
Dar aceste metode rareori îl fac pe copil să se comporte bine, în schimb generează tristeţe, stimă de sine scăzută, furie, comportament agresiv, dorinţa de răzbunare, coşmaruri, enurezis, nerespectarea autorităţii, stări depresive, anxietate, consum de droguri sau delincvenţă.

Disciplinarea pozitivă

Disciplinarea trebuie să-l înveţe pe copil auto-controlul şi încrederea în sine prin concentrarea asupra lucrurilor pe care dorim să le înveţe. Ea este baza pentru orientarea copiilor asupra modului în care pot fi în armonie cu ei înşişi, cum să îşi înţeleagă propriul comportament, cum să aibă iniţiativă, să fie responsabili pentru propriile alegeri, cum să se respecte pe ei şi pe ceilalţi.
Dacă sunteţi părinte, amintiți-vă primii ani din viaţa copilului dumneavoastră, cum a fost învăţat să ridice mânuţele, să bată din palme sau să meargă. Aţi dat exemple, aţi încurajat copilul şi aţi căutat momente potrivite pentru a repeta, fără a lovi, insulta, ţipa sau ameninţa. Încurajarea este o modalitate eficientă de recompensare a copilului, care-l stimulează pe acesta să înveţe. Încurajarea comportamentului adecvat ajută la construirea stimei de sine, întrucât copilul învaţă că este direct responsabil de câştigarea acestei recompense.
Ignorarea uneori a comportamentelor neadecvate (crize temperamentale, plâns pentru a obţine ceva ce i-a fost refuzat, etc) îl învaţă pe copil autocontrolul, deoarece nu obţine atenţia celorlalţi prin comportamentul nepotrivit. Copilul învaţă astfel că primeşte atenţie doar dacă este calm şi îşi exprimă adecvat dorinţele.

Cum învățăm copilul să se poarte bine

Majoritatea adulţilor folosesc instrucţiuni negative: “nu alerga prin casă”, “nu arunca jucăriile”. Adesea nu realizează cât de des le folosesc. Dar pentru eficiență, instrucţiunile trebuie formulate pozitiv şi să descrie în mod clar comportamentul dorit din partea copilului. În loc de “nu alerga prin casă”, este de preferat instrucţiunea “mergi încet prin casă”, care îi spune copilului ce comportament este dorit de la el. Pot fi folosite şi argumente care îi explică celui mic concecinţele unui comportament nepotrivit, ca de exemplu “mergi încet prin casă, dacă fugi te poţi împiedica şi răni”.
Disciplinarea pozitivă este un proces  complex ce recunoaşte şi recompensează comportamentul adecvat al copilului în felul următor:
1.    Comportamentul potrivit este descris: “Acum ne aşezăm la masă în linişte”
2.    Argumentaţie clară “Vom începe să facem temele la matematică urmărind fiecare exerciţiu atent”
3.    Confirmare: “Vezi de ce este important să urmărim atent exerciţiile? Astfel le vom rezolva corect”
4.  Întărirea comportamentului corect: menţineţi contactul vizual cu copilul, zămbiţi când execută corect sarcina, oferiţi la sfârşit mai multe minute de joacă, recompensă pentru efectuarea temelor.
Astfel copilul învaţă şi se dezvoltă correct, prin utilizarea disciplinării pozitive de către părinţi şi educatori.

Andreea Biji, Psiholog, Salvați Copiii


NOTE PENTRU JURNALIȘTI:

Acest material de informare face parte din campania de educare și de sensibilizare pentru a combate violenţa la adresa copiilor, derulată de organizația Salvați Copiii, în perioada septembrie 2011-decembrie 2011,  și este pus la dispoziția presei pentru a fi utilizat.
Campania se intitulează ”Ascultă-i sufletul” și își propune să atragă atenţia asupra nevoilor emoţionale și psihice ale copiilor, precum și asupra efectelor negative pe care le au disciplinarea prin bătaie,  umilinţa și  neglijenţa în ceea ce privește dezvoltarea psihică și afectivă a acestora și modul în care se formează și se va comporta viitorul adult. De asemenea, ea își propune să ofere adulților metode alternative și sprijin de specialitate pentru creșterea copiilor într-un mod pozitiv. Experţii Salvati Copiii stau la dispozitia presei pentru a răspunde la întrebări și pentru a da informaţii.  

Salvaţi Copiii a dezvoltat în cinci orașe din ţară (București, Timișoara, Iași, Suceava, Târgu Mureș)  Centre de Consiliere pentru Părinţi, unde sunt oferite servicii de educare și consiliere pentru părinţi și copii și servicii de formare pentru profesioniștii care interacţionează cu copii. La București, Salvaţi Copiii a înfiinţat de asemenea Centrul de Educaţie Emoţională și Comportamentală pentru Copii, unde oferă servicii de evaluare clinică, consiliere și psihoterapie pentru copii și adolescenţi.







btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Memcache::connect(): Server 194.183.153.39 (tcp 11212, udp 0) failed with: Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Memcache::connect(): Can't connect to 194.183.153.39:11212, Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77