No SSO cookie

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Memcache::connect(): Server 194.183.153.40 (tcp 11212, udp 0) failed with: Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Memcache::connect(): Can't connect to 194.183.153.40:11212, Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Cras nisi nunc, condimentum id hendrerit eget, laoreet volutpat urna. Integer porttitor posuere ultrices.

Sed neque sem, mattis ut ultricies quis, tincidunt quis magna. Fusce suscipit, odio id imperdiet accumsan, mauris odio hendrerit diam, at sagittis turpis mauris in nulla. Etiam nisl mi, dictum vel hendrerit a, dictum non nunc.

Efectele cariei de biberon asupra danturii la varsta adulta

In Copii , adaugat in
(5/ 1)
Printeaza Articol

Credeti ca dintii primari ai celui mic sunt temporari si, prin urmare, mai putin importanti? Medicii stomatologi contrazic vehement aceasta teorie, subliniind importanta danturii de lapte, care nu numai ca are un rol esential in masticatie si vorbire, dar serveste ca substituent pentru dintii permanenti.

Astfel, prevenirea cariei de biberon, cea mai frecventa afectiune stomatologica intalnita la bebelusi, devine cea mai importanta masura care trebuie luata de catre parinti, pentru a asigura o dezvoltare corespunzatoare a danturii copilului lor la varsta adulta.

Caria de biberon apare la dintii de lapte ca urmare a hranirii constante si indelungate a sugarului/copilului mic cu alimente bogate in carbohidrati. Pentru bacteriile din cavitatea bucala a celui mic carbohidratii reprezinta un aliment pe baza caruia se inmultesc si produc un acid ce ataca dintii si smaltul dintilor, ceea ce duce la aparitia cariilor dentare.

efectele-cariei-de-biberon

 

„Nu doar zaharul si mierea cu care unii dintre parinti indulcesc sucurile si ceaiurile pe care le bea copilul, dar chiar si laptele sau sucurile naturale de legume si fructe contin carbohidrati naturali. Daca acestea raman in gura pentru multa vreme, cum ar fi atunci cand copilul adoarme cu biberonul in gura), ele produc prin descompunerea lor acizi care scot calciul din dintii copilului, producand caria. In timpul noptii fluxul de saliva este mai scazut, asadar dintii nu mai sunt "spalati" in mod natural", explica doamna doctor Mihaela Dan, medic specialist ortodontie in cadrul clinicii Orto-Implant Expert.

In general, primul semn al cariei de biberon este aparitia unor pete alb-galbui pe suprafata dintilor, cel mai adesea cei frontali superiori. Un copil care se confrunta cu aceasta problema trebuie sa fie examinat si tratat devreme, pentru a opri caria sa se raspandeasca si pentru a preveni deteriorarea dintelui in continuare.

De ce trebuie sa ne ingrijoreze caria de biberon?

Smaltul dintilor de lapte este mai subtire si mai slab mineralizat decat cel al adultului si, in consecinta, este mai sensibil la carie, iar acesta va avansa rapid. Pe langa aspectul inestetic, caria de biberon poate produce durere, dificultati de alimentare, abcese dentare care pot afecta dintii permanenti aflati in os si mentin o inflamatie constanta a gingiei, fiind o sursa importanta de bacterii si toxine.

„Nu in ultimul rand, daca dintii de lapte se pierd prea devreme, este posibil ca dintii care raman in urma sa se deplaseze si sa nu lase loc suficient pentru eruptia dintilor permanenti. In plus, in cazul in care problema nu este tratata la timp, iar dintii copilul nu se dezvolta in mod corespunzator, acesta poate dezvolta mai tarziu obiceiuri alimentare proaste sau probleme de vorbire, dintii adulti fiind posibil sa creasca stramb sau inghesuiti", a completat doamna doctor Mihaela Dan.

Cum putem preveni caria de biberon?

Prevenirea cariilor de biberon este posibila prin indreptarea obiceiurilor daunatoare ale copilului si curatarea dintilor acestuia in mod corespunzator.

dr-mihaela-dan-medic-stomatolog-copii

„Daca cel mic este obisnuit cu lichidele dulci, sfatul pentru parinti este sa dilueze treptat cu apa, pe parcursul catorva saptamani, continutul biberonului, pentru a-l dezobisnui pe copil de consumarea lichidelor dulci. De asemenea, este recomandat ca cel mic sa fie obisnuit chiar inainte de implinirea primului an de viata sa bea din cana speciala in loc de biberon; in felul acesta, nu riscam sa adoarma cu cana in gura, asa cum se intampla cu biberonul. Nu in ultimul rand, dupa hranirea copilului, chiar si cu lichide, este benefic sa bea putina apa pentru a le dilua si "spala" dintii de urmele lor", recomanda doamna doctor Mihaela Dan, medic specialist ortodontie in cadrul clinicii Orto-Implant Expert.

La fel de important este ca suzeta sa nu fie indulcita inainte de a o oferi copilului si mai ales sa se renunte la ea inainte de varsta de 2 ani.

Pe langa aceste sfaturi, adoptarea unei bune igiene orale inca de la o varsta frageda este esentiala pentru sanatatea dentara. „Pentru a preveni aparitia cariei dentare, este indicat ca gingiile copilului sa fie curatate dupa fiecare hranire. Parintii sunt incurajati sa stearga (maseze) dintii si gingiile copilului cu o compresa sau sa perieze dintii cu o periuta moale sau cu degetarul special. Pasta de dinti este recomandata doar dupa ce copilul invata sa scuipe, pentru a nu o inghiti din reflex sau pentru ca are arome placute", explica doamna doctor Mihaela Dan.

Zambetul unui copil insenineaza viata celor din jur, asadar acesta trebuie pastrat frumos si sanatos. Medicul stomatolog este persoana cea mai in masura sa ofera mai multe sfaturi privind sanatatea dentara a celui mic, indrumand parintii spre a obtine o buna dezvoltare a danturii copilului la varsta adulta.






Alte articole recomandate:

Ingrijirea gingiilor si a primilor dinti la bebelusi

Sanatatea dentara a copilului reprezinta o grija foarte importanta in viata oricarui parinte inca di ...

Ingrijirea dintilor la copii pe etape de varsta

Îngrijirea dinților la copii trebuie să înceapă înainte de apariția primului dinte. O igien ...

Ghid dentar pentru copii. Aparitia dintilor la bebelusi

Igiena orala este inportanta la bebelusi, chiar inaintea aparitiei dintilor. Pentru a preveni difer ...


Tu ce zici?

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Memcache::connect(): Server 194.183.153.40 (tcp 11212, udp 0) failed with: Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Memcache::connect(): Can't connect to 194.183.153.40:11212, Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77