No SSO cookie

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Memcache::connect(): Server 194.183.153.39 (tcp 11212, udp 0) failed with: Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Memcache::connect(): Can't connect to 194.183.153.39:11212, Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Cras nisi nunc, condimentum id hendrerit eget, laoreet volutpat urna. Integer porttitor posuere ultrices.

Sed neque sem, mattis ut ultricies quis, tincidunt quis magna. Fusce suscipit, odio id imperdiet accumsan, mauris odio hendrerit diam, at sagittis turpis mauris in nulla. Etiam nisl mi, dictum vel hendrerit a, dictum non nunc.

Ce poate ascunde durerea de burta la copil?

In Bebelusi , adaugat in
(5/ 1)
Printeaza Articol

Durerea de burtica este o problema frecventa pentru un bebelus. In functie de perioada de dezvoltare a copilului, acestea pot avea cauze si forme de manifestare diverse.

Colicile

In primele trei-patru luni de viata, bebelusii plang mult din cauza colicilor.

Al meu avea numai trei saptamani si plangea cu atata foc incat l-am luat in brate, sa-i ofer un pic de confort. Plansul lui ma intrista, dar forta cu care imi prinsese cu manuta lui degetul mare ma amuza: degetul meu era albastru. Da, era voinic, dar era si "motivat" de o durere grozava!

Nu sunt cunoscute cauzele acestor colici. Se stie insa ca alimentatia artificiala si introducerea in alimentatie a hranei solide inainte de trei luni le pot amplifica.

Se spune din batrani ca bebelusii care plang mult vor avea plamani mai puternici si gene mai lungi… Plansul antreneaza un mare numar de muschi… De aceea, daca cineva ar dori sa cunoasca parerea mea despre colici, i-as spune ca acestea ar putea fi programate in matricea noastra genetica pentru a suplini lipsa de miscare din aceasta perioada… cu atat mai mult cu cat nu presupun doar plans, ci si miscari repetate ale membrelor inferioare…

Alimentatia corecta, un pic de ceai neindulcit, caldura la burtica si distragerea atentiei cu muzica linistitoare, plimbari cu caruciorul pot determina bebelusul sa se opreasca din plans. Leganatul nu este recomandat, mai ales cel cu miscari bruste: poate determina traumatism cranian!

Medicul care il vedea pe fiul meu (asa era pe atunci, venea medicul acasa sa vada daca copilul ia in greutate, sa te invite la vaccinarile periodice!) il gasea dormind. Cand se ajungea la faza cu cantaritul, bebe se trezea din somn si incepea sa planga. Atunci medicul punea mana pe stilou si se apuca de scris retete: calmante, tranchilizante, somnifere… Nu sunt de acord. Marturisesc ca am trisat: nu i-am dat nici una! Plansul copilasului nu e intotdeauna dovada unor colici: el poate indica foamea, setea, disconfortul provocat de umezeala scutecului sau nevoia de companie.

Plansul este limbajul de comunicare al micutului!

 

Primii dinti

In momentul in care se termina colicile si suntem gata sa credem ca va urma o perioada linistita, incep sa apara incisivii mediani inferiori. Acestia cauzeaza ei insisi simptome ciudate: lipsa poftei de mancare, subfebrilitate, plans si uneori chiar si diaree si varsaturi. De aceea este usor sa nu observam ca micutul a facut toxiinfectie alimentara.

In realitate, aparitia dintilor de lapte este un prilej de a tolera intentia micutului de a introduce in gura toate prostiile: degete murdare, jucarii, hainute. Impreuna cu acestea sau cu primele alimente solide pe care copilasul incepe sa le consume, in organismul lui patrund diverse bacterii si toxine ale acestora. Boala este foarte grava pentru micut, deoarece diareea, varsaturile si febra pot provoca o deshidratare puternica.

 

Joaca

Suntem atat de incantati de prima joaca copiilor… Ea incepe - de obicei - inainte de primul pas. Apoi, de multe ori, apare lipsa apetitului, greturile si varsaturile si medicul de familie spune sec, uneori chiar inainte de a vedea copilul, la telefon, ca probabil are viermi.

"Cum sa aiba copilul meu viermi intestinali?!", sar ca arse mamicile…

Numai ca parazitozele intestinale se transmit prin oua, iar traseul este relativ simplu: ouale viermisorului intra in casa pe talpa pantofului unui adult, de acolo circula pe talpa papucului pana in apropierea copilasului care se joaca pe jos, iar acolo micutul pune mana pe el si il duce la gura.

 

bebe plange

 

Mancarica buna

Vine o zi fericita, cand copilasul nu mai mananca numai lapte. Incetul cu incetul, alimentatia sa incepe sa se diversifice. Mamica lui incepe sa-l priveasca cu alti ochi: desi poate nu are nici macar un an, pare - din acest punct de vedere - un om mare. Si il trateaza ca atare: ii da o lingura de ciorba acra si buna, sa-i deschida apetitul; o pifteluta picanta, ca ii era pofta copilului; un pic de cafea, ca parca se uita dupa cescuta; slanina cu usturoi sau alte "delicii" similare… Unele dintre ele ar putea afecta si sanatatea unui adult!

Intoleranta alimentara (hipersensibilitatea non-alergica la alimente) apare atunci cand sistemul digestiv se afla in incapacitatea de a produce suficiente enzime pentru digestia anumitor tipuri de alimente.

 

Alte probleme

Pietrele la rinichi sau la bila, pancreatita, gastrita sau inflamarea apendicelui sunt cauze foarte rare ale durerilor de burtica la copii. In schimb, hepatita nu este exclusa. Si alte surprize sunt posibile: de exemplu, inghitirea de corpuri straine.

Profilaxia durerilor de burtica se face prin:

  • spalarea frecventa a mainilor si taierea unghiilor copilului;
  • alimentatia corecta, potrivit grupei de varsta;
  • multa curatenie, efectuata sistematic;
  • respectarea normelor elementare de igiena;
  • spalarea riguroasa a fructelor si legumelor;
  • prepararea termica corecta a alimentelor de origine animala.

 

Cu exceptia colicilor, orice alta problema care implica dureri de burtica trebuie vindecata numai cu ajutorul medicului!

 


Carmela Botezatu






Alte articole recomandate:

Strategii pentru calmarea unui bebelus cu colici

Colicile pot provoca multa suferinta bebelusului tau. Desi copiii sunt diferiti si pentru fiecare fu ...

Remedii naturiste pentru colici

Colicile sunt intalnite la fiecare copil mic si nu pot fi evitate. Pentru a diminua disconfortul beb ...

Aparitia dintilor la bebelusi

Primii dinti ai bebelusilor apar aproximativ la 5 luni. Odata cu aparitia dintilor, parintii trebui ...


Tu ce zici?

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Memcache::connect(): Server 194.183.153.39 (tcp 11212, udp 0) failed with: Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Memcache::connect(): Can't connect to 194.183.153.39:11212, Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77