No SSO cookie

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Memcache::connect(): Server 194.183.153.39 (tcp 11212, udp 0) failed with: Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Memcache::connect(): Can't connect to 194.183.153.39:11212, Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Cras nisi nunc, condimentum id hendrerit eget, laoreet volutpat urna. Integer porttitor posuere ultrices.

Sed neque sem, mattis ut ultricies quis, tincidunt quis magna. Fusce suscipit, odio id imperdiet accumsan, mauris odio hendrerit diam, at sagittis turpis mauris in nulla. Etiam nisl mi, dictum vel hendrerit a, dictum non nunc.

Totul despre vitaminele si nutrientii esentiali pentru copilul tau - partea I

In Alimentatie , adaugat in
(5/ 1)
Printeaza Articol

Laptele matern si laptele formula pentru sugari contin toate substantele nutritive necesare pentru dezvoltarea corespunzatoare a copilului dumneavoastra. Ele contin proteine, glucide, lipide, vitamine, minerale. Cand bebelusul vostru creste, aceste substante nutritive sunt furnizate de catre o alimentatie variata si echilibrata. Descoperiti in detaliu utilitatea fiecarui nutrient in cresterea micutului vostru.

La ce serveste fierul? Unde se gasesc vitaminele, fibrele? Iata toate detaliile privind vitaminele si nutrientii, acesti compusi organici si minerali esentiali pentru ca organismul sa traiasca: functiile lor, provenienta lor.

"Intre 6 luni si 3 ani, un copil are nevoie de cinci-sase ori mai putine proteine decat un adult." ne spune nutritionistul Catalin D. de la www.supli.ro

 

Bauturi racoritoare si sucuri de fructe, toate in doze mici

Apa este singura bautura esentiala pentru copilul tau. Cu toate acestea, sucul poate fi oferit din cand in cand pentru a extinde gama de gusturi.

In general, in sucul de fructe proaspete gasim nutritienti de fructe: vitamine si minerale, in special, cu conditia sa fie baut imediat dupa ce a fost presat.

Exista sucuri de fructe si bauturi de fructe potrivite pentru alimentatia copiilor, care sunt adaptate la nevoile specifice ale copiilor mici, spre deosebire de sucurile de fructe si bauturile alimentare de zi cu zi. Puteti sa i le oferiti ocazional: ele au avantajul de a furniza apa si vitamine. Evitati, totusi, sa il dati seara, inainte de culcare, din cauza riscului de carii.

Bauturile foarte dulci, cum ar fi bauturile racoritoare sau siropurile nu au nici o valoare nutritiva: acestea nu au nici vitamine, nici minerale. Retineti ca 200 ml de suc este egal cu 4 bucati de zahar! Aceste bauturi ar trebui sa fie evitate, deoarece riscati sa va obisnuiti copilul cu un gust dulce si ii pot provoca pe termen lung carii si supraponderabilitate.

Singura bautura recomandata pentru copilul dumneavoastra este apa. Pentru a varia placerea, puteti alterna cu o cantitate mica de suc de portocale, lamaie sau frunze de menta.

 

Zincul, un oligo-element esential pentru crestere

Zincul este important pentru dezvoltarea sistemului natural de aparare si este implicat in multe reactii enzimatice. Acest element esential pentru cresterea armonioasa a copilului se gaseste in special in carne, produse lactate, dar si in cereale.

Zincul este implicat in dezvoltarea sistemului imunitar si contribuie astfel la buna functionare a apararii naturala a copilului. El ia parte la activitatea a peste 200 de enzime. Zilnic, zincul este esential pentru cresterea copilului, chiar daca acesta este prezent in cantitati mici in organism.

Zincul este in primul rand furnizat de produse de origine animala: lapte mater si lapte praf pentru copii, carne rosie, carne de pasare, peste, oua si produse lactate. De asemenea, este foarte prezent in sectorul cerealelor, dar este mai putin absorbit decat cel de la o sursa animala.

 

Carbohidratii (glucidele), combustibilul organismului

Carbohidratii furnizeaza energia de care organismul nostru are nevoie zilnic pentru a functiona corect. Alimentele care contin zaharuri natural (fructele, cerealele, leguminoasele, laptele... ) trebuie consumate in fiecare zi. Cu toate acestea, este recomandabil sa se limiteze aportul de zaharuri adaugate, cum ar fi prajiturile sau ciocolata, spre exemplu!

Familia de carbohidrati este formata din carbohidrati simpli si carbohidrati complecsi. Cei din prima categorie se identifica, in general, prin dulceata lor. Este vorba de fructoza continuta de fructe, zaharoza (zaharul de masa) sau lactoza din lapte. Acestea va dau energie pentru o scurta durata de timp. Carbohidratii complecsi sunt deosebit de prezenti in amidon. Painea, cerealele, lintea, cartofii, pastele. sunt bogate in carbohidrati complecsi, combustibil care alimenteaza organismul de-a lungul timpului. Ei permit, de asemenea, cresterea senzatiei de satietate si, astfel, se elimina pofta de mancare si se evita gustarile. Ar trebui mentionat faptul ca fibrele sunt parte din familia de carbohidrati.

De asemenea, este necesar sa se faca distinctia intre zaharurile naturale si zaharurile adaugate. Astfel, painea, orezul, fructele contin in mod natural carbohidrati, simpli sau complecsi. Ele pot fi consumate in fiecare zi. Cu toate acestea, zaharurile adaugate din sucuri, prajituri sau dulciuri ar trebui sa fie limitata sau evitate.

Consumul regulat provoaca pe termen lung carii si supraponderabilitate. Obisnuiti-va copilul de la inceput sa manance alimente care contin foarte putin zahar sau care sunt in mod natural dulci ca fructele si legumele, pentru a evita sa il obisnuiti cu gustul dulce: obiceiurile alimentare sanatoase se invata la o varsta frageda!

 

baby_food

 

Fibrele: glucide complexe nedigerate

Fructele si legumele sunt foarte bune pentru bogatia lor in vitamine si minerale ... dar nu numai: ele contin, de asemenea si fibre. Exista diferite tipuri, iar fiecare are efectele sale asupra organismului copilului.

Fibrele alimentare apartin familiei de glucide complexe. Ele nu sunt digerate de enzimele din tractul nostru digestiv si, prin urmare, nu furnizeaza energie, spre deosebire de alti carbohidrati, dar pot fi fermentate de catre bacteriile din colon. Exista o deosebire intre fibrele insolubile (celuloza din legume, de exemplu) si fibrele solubile (pectina din fructe, de exemplu). Cele din urma au un efect prebiotic asupra starii de sanatate a florei intestinale si stimuleaza absorbtia de calciu. In plus, unele dintre ele contribuie la o buna consistenta a scaunului copilului.

Fructele si legumele sunt o sursa excelenta de fibre. De fapt, peretii celulelor de la plante sunt deosebit de bogate in fibre. Acesta este unul dintre motivele pentru care ar trebui sa fie consumate in fiecare zi, in plus ele ofera vitamine si minerale. Cu toate acestea, trebuie sa fiti atenta, uneori, la unele fibre slab tolerate cum ar fi varza, de exemplu. Leguminoasele (lintea, mazarea, nautul, fasolea, etc ) contin cantitati mari de fibre, dar acestea nu pot fi introduse pana la 18 luni.

 

Lipidele, foarte utile pentru organism

Grasimile (sau lipidele) sunt nutrienti foarte energetici, esentiali pentru dezvoltarea copilului. In special, acizii grasi esentiali (AGE), inclusiv acidul alfa-linolenic (AAL), care este important pentru formarea creierului. Copilul il extrage, in prima luna de viata, din laptele matern sau laptele formula pentru sugari si, mai tarziu din uleiuri vegetale, din peste gras (de exemplu, din somon).

Lipidele sunt componente ale membranei care inveleste celulele corpului uman. Ele sunt sursa principala de energie pentru copiii cu varsta pana la 3 ani. Acestea sunt substante nutritive foarte energetice, care asigura, in special transportul de anumite vitamine. AGE sunt acizii grasi pe care organismul nostru nu poate sa ii produca, si de aceea este important sa se aduca prin alimentatie. Acidul alfa-linolenic (omega 3), in special, este important pentru formarea tesutului cerebral si nervos al copilului. Un alt acid gras importanta este acidul DHA: acesta contribuie la dezvoltarea vederii copilului.

Pana la 6 luni, acizii grasi, inclusiv AAL indispensabil pentru dezvoltarea si cresterea copilului, sunt oferiti de laptele matern. Ulterior, lipidele sunt oferite de diverse alimente: grasimi animale din carne, peste, oua, unt, smantana si grasimi vegetale, in special din ulei. Diversele uleiuri vegetale contin tipuri diferite de acizi grasi (omega-6, omega 3, etc) si de aceea este important sa se varieze.

 

Proteinele au numeroase functii in organism

Proteinele din laptele mater sau din laptele formula sunt implicate in cresterea si dezvoltarea muscularii copilului. Atunci cand alimentatia sa este diversificata el gasescte alte surse de proteine in carne si, in special, in peste. Copilul ar trebui sa consume toate aceste alimente intr-o cantitate potrivita pentru ca rinichii sunt inca imaturi.

Proteinele sunt facute din aminoacizi. Ele formeaza tesuturi ale organismului, cum ar fi muschii si pielea. Dar au si multe alte functii: enzimele, anticorpii sau hormonii, printre altele sunt si proteine. In primele saptamani de viata, proteinele sunt procurate din lapte. Acestea sunt implicate in cresterea si dezvoltarea muschilor copilului.

Exista doua tipuri de proteine: animale (in lapte, carne, peste, oua) si vegetale (in cereale si leguminoase, in special). Proteinele vegetale nu au insa aceleasi calitati ca si proteinele de origine animala, in special in ceea ce priveste aminoacizii esentiali (pe care organismul nu ii poate sintetiza). Acesta este motivul pentru care este important sa se varieze sursele de proteine, si sa se consume proteine animale zilnic. Micile amestecuri si feluri de mancare pentru bebelusi contin doza corecta de proteine pentru fiecare grupa de varsta.

 

alimentatia sanatoasa la copii

 

Calciul, un mineral important pentru dezvoltarea oaselor

Calciul este prezent in mare masura in laptele matern sau laptele formula pentru copii sau, in branza, iaurt, precum si in toate produsele lactate, in general. Este esential pentru cresterea copilului, deoarece contribuie la dezvoltarea sanatoasa a oaselor.

Calciul este cel mai abundent mineral din organism, si este 99% localizat in oase asociat cu o parte de fosfor. El contribuie la o buna dezvoltare a oaselor copilului si actioneaza cu ajutorul vitaminei D. Intre 0 si 3 ani cresterea copilului este rapida si de aceea este necesar sa i se administreze dozele recomandate de calciu si vitamina D.

Pana la varsta de 3 ani, micutul tau are nevoie de 500 mg de calciu pe zi. Pana la 6 luni, el il extrage din lapte. Atunci cand creste, sursele suplimentare de calciu sunt produsele lactate, de preferinta, potrivite pentru copii mici, deoarece acestea contin in special, in plus fata de calciu, fier, si cantitatea corecta de proteine. In cele din urma, retineti ca unele ape minerale si unele legume contin, de asemenea, calciu, dar in cantitati mici.

 

Fierul, un oligoelement important pentru sistemul imunitar

Cand totul merge bine, copilul se naste cu o rezerva de fier pe care i-ati transmis-o in timpul sarcinii. El trebuie sa faca apoi stocurile proprii: fierul este prezent in laptele matern, laptele formula, carne, cereale pentru sugari.

Fierul este un oligo-element esential in organism. Acesta este implicat, in special, in formarea hemoglobinei, proteina care se gaseste in sange si transporta oxigen la celule. Este esential pentru functionarea sistemului imunitar si ajuta la dezvoltarea creierului copilului si la dezvoltarea cognitiva. Ar trebui sa stiti ca intre 20 si 30% dintre copii au carente de fier inainte de 3 ani. In cazuri extreme, acest deficit poate duce la anemie.

Cel mai adesea, copilul se naste cu o rezerva de fier pentru 4 luni, cand va putea sa isi acopere nevoile din alimentatie. Prima sursa de fier a copilul este laptele matern (care contine o forma de fier foarte bine absorbita de organism) sau laptele formula pentru sugari. Alimentele cele mai bogate in fier sunt carnea, pestele, ouale, deserturile lactate potrivite pentru copiii mici, legumele (inclusiv leguminoasele, dar nu inainte de 18 luni), cerealele pentru sugari. Retineti ca, in medie, doar intre 10 si 25% din fierul din alimente este absorbit.

 

Magneziul, pentru sanatatea oaselor

Magneziul ajuta la dezvoltarea oaselor. Dar aceasta nu este totul: el este, de asemenea, important pentru metabolismul energetic si functionarea musculara. Unde il gasim? In cereale integrale, apa minerala, linte.

Impreuna cu calciul, magneziul contribuie la dezvoltarea unor oase puternice. Este esential pentru buna functionare a organismului, care participa la mai mult de 300 de reactii enzimatice si este important, in special pentru metabolismul energetic (care contribuie la reactiile metabolismului carbohidratilor, grasimilor si proteinelor) si functiei musculare (de exemplu, contractia musculara).

Alimentele bogate in magneziu sunt alimentele bogate in amidon (leguminoase, cereale integrale, cartofi), legume (spanac, avocado), fructe uscate (smochine, curmale, etc), dar, de asemenea, patrunjelul si cacao! Singurul fruct proaspat care contine o cantitate semnificativa de magneziu este banana. Il gasim, de asemenea si in apele minerale.

 

Fosforul, un mineral esential pentru sanatatea oaselor

Fosforul este prezent in multe alimente. Prin mese variate si echilibrate, copilului tau nu ii va lipsi acest element in timpul cresterii sale. Acest mineral este deosebit de important pentru structura oaselor.

Dupa calciu, fosforul este mineralul cel mai bine reprezentat in corpul uman. De asemenea, este foarte important pentru copil, deoarece ajuta la dezvoltarea unor oase puternice si sanatoase: 85% din fosfor este asociat cu calciu in oase si dinti. Este, de asemenea, o componenta a tuturor celulelor si membranelor acestora.

De unde poate copilul sa preia fosfor pentru sanatatea oaselor? Multe alimente il contin. Carentele de fosfor sunt, intr-adevar, rare. O alimentatie variata si echilibrata va aduce cantitatea de fosfor de care corpul sau are nevoie. Printre alimentele cele mai bogate in fosfor se numara: ouale si produsele lactate, pestele, legumele, carnea, orezul, cartofii, etc.

 


Catalin D. - www.supli.ro





Tags: Lipsa de magneziu , Lipsa de zinc


Alte articole recomandate:

Carenta de calciu, fier si acid folic la copii

Copilul tau are nevoie de intreg complexul de mineralele si vitaminele pentru a creste sanatos. Calc ...

Totul despre vitaminele si nutrientii esentiali pentru copilul tau - partea II

Ca majoritatea vitaminelor, ele nu pot fi fabricate de catre organism. Acestea trebuie sa fie neapa ...

Ghidul vitaminelor pentru bebelusi

Vitaminele sunt esentiale pentru cresterea si dezvoltarea normala a sugarului, iar o mamica precaute ...


Tu ce zici?

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Memcache::connect(): Server 194.183.153.39 (tcp 11212, udp 0) failed with: Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Memcache::connect(): Can't connect to 194.183.153.39:11212, Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77