No SSO cookie

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Memcache::connect(): Server 194.183.153.39 (tcp 11212, udp 0) failed with: Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Memcache::connect(): Can't connect to 194.183.153.39:11212, Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Cras nisi nunc, condimentum id hendrerit eget, laoreet volutpat urna. Integer porttitor posuere ultrices.

Sed neque sem, mattis ut ultricies quis, tincidunt quis magna. Fusce suscipit, odio id imperdiet accumsan, mauris odio hendrerit diam, at sagittis turpis mauris in nulla. Etiam nisl mi, dictum vel hendrerit a, dictum non nunc.

Transforma-ti micul mofturos intr-un mancacios!

In Alimentatie , adaugat in
(5/ 3)
Printeaza Articol

Daca micutul tau stramba din nas atunci cand ii pui mancarea in fata, nu inseamna neaparat ca e bolnav sau suparat. Cum iti inveti copilul sa lase mofturile deoparte si sa manance cu placere ceea ce ii servesti? Iti prezentam cateva sugestii care te vor ajuta!

Prezentarea mancarii e totul

Poate parea greu de crezut, insa copiii au impresia ca legumele si fructele au un gust mai bun atunci cand sunt aranjate in diferite forme haioase sau sunt rupte chiar de ei de pe tulpina. Daca le vad asezate ordonat intr-o farfurie, distractia dispare si mancarea devine obisnuita si plictisitoare.

Prin urmare, gandeste-te si la partea de aspect: nu e nevoie sa ai talentul unui bucatar, ci sa reusesti sa pregatesti o masa sanatoasa si atractiva pentru cel mic. Taie legumele in bucatele si aranjeaza-le pe un platou colorat. Infige cate o scobitoare in fiecare bucatica sau compune o fata zambitoare din legume. Daca ai pregatit un suc de fructe, seveste-l intr-un pahar cu modele, in loc sa il pui in cana obisnuita a copilului.

Specialistii in nutritie spun ca "mancam cu ochii,": in momentul in care hrana are un aspect placut, ne va lasa gura apa doar la gandul ca o vom consuma. Copiii sunt si mai sensibili la aspectul alimentelor, asa ca o farfurie care arata interesant ii va face sa fie curiosi si le va starni pofta.

 

sandwich-joc

 

Pune accent pe mesele relaxate in familie

Stim ca esti tentata sa umpli farfuria copilului cu mancare sanatoasa si hranitoare. Asta nu iti garanteaza faptul ca micutul chiar va manca ceea ce i-ai dat . In schimb, lasa-l sa isi puna singur in farfurie ceea ce doreste si incearca sa nu strambi din nas in cazul in care nu ia destula salata sau da anumite alimente la o parte.

Important este ca masa sa fie savurata in familie, iar meniul sa contina cel putin un aliment care e pe gustul copilului tau. Chiar daca nu se serveste cu tot ce i-ai recomanda tu, rezista tentatiei de a-i dicta ce se manance.

De ce iti sugeram aceasta metoda? Copiii se simt mult mai bine atunci cand au impresia ca sunt stapani pe viata lor. Daca in timpul mesei atmosfera va fi placuta, fara ca parintii sa dea ordine si sa ii mustruluiasca pe cei mici, acestia se vor relaxa si vor fi mult mai dispusi sa incerce noi feluri de mancare.

In cazul in care aceasta metoda nu da roade, incearca sa porti o discutie cu copilul, dar nu in timpul mesei: explica-i ca anumite mancaruri sunt foarte sanatoase si cere-i sugestii de feluri de mancare pe care si-ar dori sa le servesti la masa.

 

Incearca sa faci o tranzitie usoara intre alimente

Vrei sa ii extinzi meniul micutului mofturos? Adauga alimentele incet-incet, pe baza similaritatii cu ceea ce deja consuma. De exemplu, daca ii plac cartofii prajiti poti trece usor catre cartofi la cuptor si catofi copti. Ulterior ii vei pregati piure, astfel incat trecerea sa nu fie prea brusca, iar textura si gustul sa i se para asemanatoare. Meniul poate evolua in cele din urma catre piure cu sos si placinta de cartofi.

Copilul va aprecia faptul ca nu este fortat sa manance brusc ceva nou si va accepta sa incerce felurile de mancare propuse, atata timp cat acestea sunt introduse in alimentatie intr-un ritm echilibrat.

 

gustari-intre-mese-la-copii

 

Lasa foamea sa isi faca efectul

Multi copii sunt extrem de lacomi cand vine vorba de racoritoare si rontaieli. Daca dau iama in biscuiti, covrigei si snacksuri inainte de masa, vor considera ca supa, cartofii si salata sunt ceva suplimentar si nu vor mai avea pofta decat sa ciuguleasca putin. Nu-ti incuraja copilul sa consume gustari exact inaintea mesei, pentru ca foamea este cea mai puternica arma impotriva mofturilor. Bineinteles, nu iti sugeram sa interzici gustarile, doar ca acestea trebuie servite moderat si trebuie consumate la ora potrivita. Daca observi ca micutului ii sta gandul numai la rontaieli si iti cere tot timpul cate o gustare, gaseste o activitate care sa il tina ocupat: faceti o plimbare impreuna sau jucati ceva. Vei vedea ca atunci cand se va aseza la masa va fi intr-adevar flamand si va manca cu mare pofta, chiar daca ii servesti ceva ce inca nu a incercat pana acum.

 

Nu te invinovati

Nu te gandi ca mofturile copilului tau au legatura cu modul in care l-ai crescut. Este normal ca unii copii sa fie mai mancaciosi, iar altii mai pretentiosi. E posibil ca prietena ta sa iti povesteasca cum copilul ei mananca tot din farfurie – asta nu e un motiv sa te deprimi si sa te intrebi ce nu faci tu bine.

Elibereaza-te de sentimentul de vinovatie si vei observa ca esti mai putin stresata si mai relaxata. Iti va fi mai usor sa gatesti mancaruri care sa il tenteze pe cel mic daca nu esti constant afectata de faptul ca ai un copil mofturos. Mofturile vin si trec odata cu varsta si cu modul in care reusesti sa iti convingi copilul ca toata mancarea e buna. Atunci cand vei intelege asta, vei observa ca te poti bucura mai mult de viata si de mancare, iar micutul tau va lua exemplu si va manca si el mai realaxat si cu mai multa pofta.

 

Incepe ziua in forta

Acorda mai multa importanta micului dejun. Nu e sanatos sa ii dai pe fuga copilului ceva de mancare, in timp ce il conduci spre gradinita. Poti pregati ceva hranitor si simplu, fara multa bataie de cap: oua, fructe, iaurt, suc natural. Cercetatorii spun ca persoanele – si in special copiii – care mananca un mic-dejun echilibrat vor acorda mai multa atentie si celorlalte mese ale zilei. In plus, copiii care mananca masa de dimineata sunt mai sanatosi decat cei care sar peste aceasta.

 

Daca toate metodele dau gres, consulta un specialist

Exista o mica posibilitate ca lipsa poftei de mancare sa fie cauzata de o afectiune, caz in care cel mai bine este sa te adresezi unei persoane avizate. Daca starea de sanatate a copilului se degradeaza, iar acesta nu se atinge de mancare si refuza tot ceea ce ii oferi, consulta pediatrul si roaga-l sa iti recomande eventual un specialist.





Tags: Mofturi la masa



Tu ce zici?

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Memcache::connect(): Server 194.183.153.39 (tcp 11212, udp 0) failed with: Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Memcache::connect(): Can't connect to 194.183.153.39:11212, Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77