A PHP Error was encountered
Severity: Notice
Message: Memcache::connect(): Server 194.183.153.40 (tcp 11212, udp 0) failed with: Connection refused (111)
Filename: libraries/Cache.php
Line Number: 77
A PHP Error was encountered
Severity: Warning
Message: Memcache::connect(): Can't connect to 194.183.153.40:11212, Connection refused (111)
Filename: libraries/Cache.php
Line Number: 77
Fierul, unul din cele mai abundente metale de pe Pamant, este esential pentru cele mai multe forme de viata si pentru fiziologia normala a organismului uman. Fierul este parte integranta a proteinelor implicate in transportul oxigenului. De asemenea, este implicat in reglarea cresterii si diferentierii celulelor.
Studiile au evidentiat faptul ca, la nivelul sistemului nervos, fierul este implicat in formarea si mentinerea mielinei si joaca un rol insemnat in procesele dopaminergice, scaderea lui rezultand in reducerea numarului si a sensibilitatii receptorilor dopaminici cu efect asupra dezvoltarii psihointelectuale a copilului. Pe de alta parte, deficitul de fier afecteaza zone din creier asociate cu anumite tipuri de memorie.
Recent, lipsa fierului a fost asociata cu Sindromul Deficitului de Atentie. S-a constat ca acei copii care, ca sugari, au prezentat deficit de fier, au ramas in urma colegilor de generatie ca dezvoltare fizica si intelectuala, chiar daca ulterior au recuperat deficitul de fier.
Sursele de fier
In dieta din regiunea noastra geografica fierul se gaseste cu precadere in carnea rosie. Se mai gaseste in pestele gras, carnea rosie a puiului si curcanului, in unele fructe oleaginoase, seminte, fructe uscate, legume cu frunze verde inchis (urzici, spanac) si unele cereale fortifiate (pentru micul dejun). Cantitati apreciabile de fier se gasesc in soia, linte si fasole.
Care este necesarul de fier al organismului
La sugarul normoponderal, pana la 6 luni, necesarul de fier este asigurat din fierul din depozitele formate anterior nasterii si de fierul continut in laptele matern.
Dupa 6 luni, deoarece rezervele sunt epuizate, fierul trebuie asigurat prin alimentatia complementara, la care se adauga suplimentarea medicamentoasa. Este de retinut faptul ca alimentatia complementara singura nu poate face fata nevoilor crescute ale sugarului, fapt ce impune administrarea suplimentelor.
La fete, in perioada pubertatii, pierderea fierului in timpul menstruatiei creste necesarul de fier. De asemenea, femeia gravida are nevoi crescute de fier care trebuie sa acopere nevoile fiziologice ale organismului sau, precum si pe cele solicitate de dezvoltarea fatului.
Cum se metabolizeaza fierul?
Fierul are anumite caracteristici metabolice care influenteaza absorbtia sa si anume:
- fierul se absoarbe intr-o cantitate mica, aproximativ 10% din fierul din alimentatie;
- fierul este absorbit in functie de biodisponibilitatea, de modul de legare a fierului hem sau nonhem in alimentul respectiv;
- fierul din carne, peste, ficat se absoarbe intr-o proportie mai mare in comparatie cu cel din legume si cereale;
- cantitatea de fier din organism se regleaza prin variatia absorbtiei fierului
- absorbtia fierului din alimente este stimulata prin consumul de vitamina C, continuta de fructe si legume proaspete
- fitatii din anumite cereale, legume si nuci reduc absorbtia fierului
- absorbtia fierului este redusa de polifenolii care se gasesc in ceai, cafea si cacao precum si in unele mirodenii
- prepararea alimentelor prin uscare, fermentatie, germinatie, macinare si inmuiere reduce cantitatea de fitati si creste absorbtia fierului din respectivele alimente
- fierul prezent in paine cu drojdie se absoarbe mai bine decat cea fara drojdie
Cauzele deficitului de fier
Sugarii si copiii mici prezinta risc crescut de anemie prin deficit de fier.
La sugarul si copilul mic pana la 24 luni, cauzele deficitului de fier sunt:
- nevoile crescute de fier datorate cresterii accentuate a organismului in aceasta perioada, care nu sunt acoperite printr-un raport adecvat de fier;
- rezervele de fier constituie in timpul vietii intrauterine se epuizeaza in jurul varstei de 6 luni la sugarul nascut la termen, iar alimentatia complementara, chiar corect introdusa (cantitativ, calitativ si la timp) nu poate face fata singura nevoilor;
- anemia mamei in timpul sarcinii, nasterile premature sau sarcinile gemelare sunt situatii in care rezervele de fier sunt scazute si se epuizeaza rapid, inaintea varstei de 6 luni;
- introdrucerea precoce a ceaiului, care contine polifenoli, substante ce limmiteaza absorbtia de fier din alimentatie;
- diareea cronica, infectiile
Un alt grup vulnerabil la deficitul de fier este format din femeile in perioada fertila si cele gravide, deoarece, si in aceasta situatie, nevoile sunt crescute si adesea nu sunt acoperite printr-un aport alimentar adecvat.
Care sunt efectele deficitului de fier?
Implicatiile negative ale deficitului de fier asupra sanatatii copilului sunt legate de perioada de aparitie, de gradul acestuia si de surata sa.
Deficitul de fier determina:
- incetinirea cresterii fetale, mortalitate prenatala si perinatala crescuta atunci cand carenta se instaleaza in viata intrauterina;
- un efect negativ asupra dezvoltarii psiho-motorii atunci cand apare la sugra si copilul sub 24 luni. Sugarii cu deficit de fier sunt mai ezitanti si interactioneaza mai putin cu mediul inconjurator;
- tulburari de crestere si dezvoltare, performante fizice si intelectuale scazute, dificultati de invatare, mai ales a deprinderilor care necesita atentie, atunci cand deficitul apare la copilul prescolar sau la cel scolar;
- risc crescut la infectii;
- apetit scazut, in special pentru alimentele care contin fier, ceea ce ingreuneaza posibilitatile de recuperare, in care alimentatia cu produse bogate in fier are un rol important.
Cum poate fi combatut deficitul de fier?
Pentru combaterea deficitului de fier a copilului, se recomanda:
- introducerea carnii in alimentatia complementara la sugarul in varsta de 6-7 luni;
- consmul alternativ de ou si carne de pui, curcan, vita sau peste (dupa varsta de 10 luni)
- in absenta carnii se recomanda consumul de legume cu fructe verzi (urzici, spanac), de fructe uscate, de cereale si legume precum fasole, linte, soia;
- consumul de fructe crude si suc de fructe dupa varsta de 6 luni, care - prin vitamina C - au un efect favorabil asupra absorbtiei de fier;
- introducerea in alimentatia complementara a sugarului a cerealelor si legumelor verzi;
- asocierea carnii cu legume, fapt ce creste absorbtia fierului din legume;
- consumul zilnic de legume proaspete, bogate in vitamina C;
- limitarea consumului de ceai deoarece are un continut ridicat de polifenoli;
- consumul de produse fortifiate cu fier, cereale pentru micul dejun, introduse inca din perioada de sugar in alimentatia complementara
Alte articole recomandate:
Copilul tau are nevoie de intreg complexul de mineralele si vitaminele pentru a creste sanatos. Calc ...
Bebelusii risca sa sufere de carenta de fier in perioada urmatoare incetarii alaptarii. Alimentatia ...
Fierul este o substanta nutritiva cu numeroase beneficiile, insa carenta de fier este des intalnita ...