A PHP Error was encountered
Severity: Notice
Message: Memcache::connect(): Server 194.183.153.40 (tcp 11212, udp 0) failed with: Connection refused (111)
Filename: libraries/Cache.php
Line Number: 77
A PHP Error was encountered
Severity: Warning
Message: Memcache::connect(): Can't connect to 194.183.153.40:11212, Connection refused (111)
Filename: libraries/Cache.php
Line Number: 77
Galbenusul de ou este bogat in colesterol, insa oul fiert, consumat la micul dejun te ajuta sa slabesti. Totodata, acest aliment contine acizi aminati indispensabili, fiind bogat in vitaminele A, B2, B5, B8, B12, D, E K si in fier. Este, asadar, un aliment sanatos, dar in ce masura?
Oul, un aliment sanatos
Pentru a vedea in ce masura oul este bun pentru sanatate, trebuie sa cunoastem compozitia lui:
- 75% apa
- 95 Kcal
- lipide: 6,5 din care 1/3 acizi grasi saturati si 2/3 acizi grasi nesaturati
- proteine: 8,1 g
- glucide: 0,2 g
- colesterol: 250 mg
|
Galbenusul de ou contine luteina si zeaxantina, dar si antioxidanti, care protejeaza ochii de cataracta. Bogat in colina, galbenusul de ou imbunatateste memoria. De asemenea, este bogat in acid folic, acesta din urma fiind de maxima importanta in sarcina (previne spina bifida – malformatiile maduvei spinarii). Pe langa acestea, contine si fosfor si zinc. Iata compozitia galbenusului:
- 60 Kcal
- proteine: 2,6 g
- lipide: 5,3 g
- colesterol: 250 mg
- vitamina A: 0,16 mg
- vitamina D: 0,02 mg
Albusul de ou contine albumina (75%) si, spre deosebire de galbenus, este sarac in lipide. Albusul constituie o sursa de proteine, fiind indicat in curele de slabire.
Cum se pastreaza ouale?
Ouale trebuie pastrate in conditii optime: temperatura sa fie in jur de 4 grade C, iar umiditatea intre 70 si 80%. Mare atentie la data expirarii! Poti verifica prospetimea unui ou punandu-l intr-un vas cu apa rece: daca pluteste, oul nu este proaspat.
Preparare
Contrar miturilor, oul este un aliment usor digerabil.
Pentru a limita aportul de grasimi, opteaza pentru ou fiert in locul omletei.
Diferite tipuri de oua
Oul de rata are coaja mai groasa decat cel de gaina si prezinta un gust mai pronuntat decat acesta. Sub nicio forma nu trebuie sa consumi oua de rata crude, intrucat acestea contin bacterii care se distrug numai prin fierbere minim 15 minute.
Oul de gasca are coaja si mai groasa decat cel de rata.
Oul de strut cantareste aproximativ 1500 g si este suficient pentru o omleta pentru 12 persoane.
Alte articole recomandate:
Daca vrei sa folosesti vopsele naturale pentru ouale de Pasti, poti extrage culorile din flori si al ...
Ouale, in special albuşurile de ou, sunt printre primele 8 alimente alergene. De aceea medicii ped ...
In apropierea sarbatorii Invierii Domnului, trebuie sa stii ca originea vopsirii oualor in culoarea ...