No SSO cookie

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Memcache::connect(): Server 194.183.153.40 (tcp 11212, udp 0) failed with: Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Memcache::connect(): Can't connect to 194.183.153.40:11212, Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Cras nisi nunc, condimentum id hendrerit eget, laoreet volutpat urna. Integer porttitor posuere ultrices.

Sed neque sem, mattis ut ultricies quis, tincidunt quis magna. Fusce suscipit, odio id imperdiet accumsan, mauris odio hendrerit diam, at sagittis turpis mauris in nulla. Etiam nisl mi, dictum vel hendrerit a, dictum non nunc.

Il doare burtica. Ce mancare sa-i dau?

In Alimentatie , adaugat in
(5/ 2)
Printeaza Articol

Atat copiii, cat si adultii intampina, uneori, dureri de burta. Durerea de burta poate fi un simptom al unei boli sau poate fi cauzata de o indigestie. Ce ii dai sa manance copilului in astfel de situatii?

De ce are dureri de burtica?

Durerile de burta sunt foarte frecvente la copii, incepand din primele saptamani de viata, continuand pana in adolescenta. Ele pot avea cauze diferite si pot fi insotite si de alte simptome. Durerile de burta sunt cauzate, in cazurile mai putin servere, de o alimentatie gresita, de gazele acumulate in intestine sau, in cazurile mai grave, de infectii virale, cum ar fi gastro-enterocolite virale, infectia cu rotavirus, adenovirus etc. ori de infectii bacteriene cu Salmonela, Stafilococ, E-coli precum si altele bacterii.

Durerile de burta il impiedica pe copil sa-si desfasoare activitatile cotidiene, el devenind apatic, fara pofta de mancare si fara pofta de joaca. Daca durerile de burta nu dispar in cateva ore sau daca se intensifica ori apar si alte simptome, iar starea copilului se deterioreaza, acesta trebuie dus de urgenta la doctor.

Multi parintii se sperie ca nu cumva durerea de burta a copilului sa anunte o apendicita. Apendicita, insa, apare de obicei dupa varsta de 10 ani, iar copilul acuza o durere severa in zona abdominala, manifestand un discomfort puternic la palpare, durere insotita si de alte simptome: umflarea abdomenului, greata, varsaturi, constipatie, diaree, incapacitatea de elimina gazele, febra scazuta, care se manifesta odata cu celelalte simptome, lipsa poftei de mancare (anorexie).

In primele saptamani de viata, durerile abdominale sunt cel mai des produse din cauza colicilor sau indigestiei.

mancare-pentru-copiii-pe-care-ii-doare-burta

 

Ce sa ii dau sa manance cand il doare burtica?

Copiii pot manca de obicei tot felul de alimente ciudate sau cantitati exagerate dintr-un aliment obisnuit, fara sa faca indigestie. Daca micutul are dureri, vomita si este agitat, trebuie chemat pediatrul. Tratamentul cel mai eficient pana la sosirea medicului este sa asezi copilul in pat si sa nu ii dai nimic de mancare. Daca ii este sete, ii poti da putina apa.

Cand durerea de burta a celui mic este insotita de diaree, dar fara varsaturi, se impune un regim alimentar, care va dura cateva zile ori pana la normalizarea sau diminuarea frecventei scaunelor diareice. Covrigeii, painea prajita, branza de vaci dietetica, supa de orez cu morcov, carnea slaba la gratar sunt cateva alimente indicate in cazul durerilor de burta insotite si de diaree.

Pe langa regimul alimentar, copilul va consuma o cantitate mare de lichide, cum ar fi ceaiul de menta, apa minerala si/sau apa plata. De asemenea, i se vor administra antidiareice, medicamente pentru refacerea florei intestinale si saruri de hidratare. Daca scaunele nu se normalizeaza in 2-3 zile, sunt urat mirositoare, iar durerile de burta nu dispar, trebuie sa consultati medicul.

Pentru durerile de burta insotite de varsaturi, cu sau fara diaree, regimul alimentar va fi mult mai strict. In primele 12 de ore de la debutul varsaturilor se va insista pe o cura pentru rehidratarea organismului, cu apa plata, administrata foarte des, in cantitati mici, prima oara cu lingurita, la 5 minute, apoi cu paiul si, ulterior, cu paharul. Copilul nu va fi fortat sa manance si va fi lasat sa se odihneasca, cat de mult posibil. A doua zi dupa durerea de burta insotita de varsaturi, se trece la un regim usor cu ceai, paine prajita, branza de vaci, mar copt, supa de morcov si albitura, dar fara telina, cu carne slaba la gratar.

Si in cazul constipatiei, copilul poate acuza dureri de burta. Constipatia poate fi prelungita, insotita de crampe abdominale dureroase la eliminarea materiilor fecale, dar poate fi si brusca si foarte dureroasa. Durerea de burta, cauzata de constipatie, este, de regula, mai accentuata dupa mese.

Constipatia poate aparea si in timpul procesului de formare a deprinderilor legate de folosirea olitei sau toaletei. Ea apare si la copii mai mari atunci cand aportul de lichide este scazut ori din cauza faptului ca cel mic "uita" sa mearga la toaleta. Alimentatia in aceasta situatie trebuie sa conste in multe lichide, sucuri naturale de fructe, in special suc de portocala, iaurturi cu fermenti lactici, supe si ciorbe, legume crude, salate. Nu uita ca 1-2 lingurite de miere administrate pe stomacul gol, sunt foarte indicate in cazul constipatiei.

De asemenea, ii poti da sa bea fie un ceai de menta, daca durerea de burta este insotita de diaree, fie un ceai de lamaie cu miere, daca micutul este constipat. Ii poti administra si un medicament pentru durere, dar numai dupa ce ce te consulti cu medical pediatru.

Copiii care isi fac multe griji din diverse motive pot acuza dureri abdominale, denumite "dureri abdominale nevrotice", mai ales in jurul orei de masa. Emotiile, de la frica la placere, pot  afecta negativ functionarea tubului digestiv. Ele pot provoca nu numai dureri abdominale, ci si varsaturi, diaree sau constipatie.

 

Ce nu am voie sa-i dau de mancare cand il doare burtica?

Indiferent de motivul care sta la baza durerilor de burtica, pana la disparitia lor, evita sa-i dai copilului mancaruri grele (ciorbe, sarmale, musaca, chiftelute), legume care baloneaza (fasole, mazare, varza, cartofi), grasimi (unt, ulei), prajeli (carne prajita, cartofi prajiti, oua “ochiuri”), dulciuri.

Pe masura ce simptomele se diminueaza si durerea de burtica dispare, se va trece la un regim alimentar normal, evitand initial grasimile si dulcurile.

 

Ce sa fac pentru calmarea durerilor?

Pe langa regimul alimentar, care variaza in functie de situatie, pentru diminuarea intensitatii durerilor abdominale nu uita sa aplici o sticla cu apa calda pe burtica copilului tau. Tot pentru calmarea durerilor, ii poti masa burtica usor, in sensul acelor de ceasornic.

Odihna ajuta foarte mult organismul in procesul de refacere, asa ca pune-l pe copil sa doarma cat mai des.

 

Cand sa mergem la doctor?

De cele mai multe ori, durerile de burta ale copiiilor nu necesita tratamente medicamentoase, ele disparand dupa cateva zile de regim usor, mai ales cand nu exista si alte simptome.

Du-te la camera de urgenta cea mai apropiata, daca micutul nu poate merge sau are dureri severe ori daca febra, diareea, varsaturile nu sunt stopate de tratamentele aplicate acasa in cel mai scurt timp!

 


Anca Hutu





Tags: Durere abdominala , Diaree la copii , Colici la bebelusi , Dureri de stomac


Alte articole recomandate:

Cauzele durerii de burta la copii

Durerile de burta constituie afectiuni des intalnite la copii, dar, cu toate acestea, parintii se in ...

Remedii naturiste pentru colici

Colicile sunt intalnite la fiecare copil mic si nu pot fi evitate. Pentru a diminua disconfortul beb ...

Cum sa tratezi constipatia la bebelusi?

Constipatia este o afectiune frecvent intalnita in randul bebelusilor, in special la copiii hraniti ...


Tu ce zici?

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Memcache::connect(): Server 194.183.153.40 (tcp 11212, udp 0) failed with: Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Memcache::connect(): Can't connect to 194.183.153.40:11212, Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77