No SSO cookie

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Memcache::connect(): Server 194.183.153.40 (tcp 11212, udp 0) failed with: Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Memcache::connect(): Can't connect to 194.183.153.40:11212, Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Cras nisi nunc, condimentum id hendrerit eget, laoreet volutpat urna. Integer porttitor posuere ultrices.

Sed neque sem, mattis ut ultricies quis, tincidunt quis magna. Fusce suscipit, odio id imperdiet accumsan, mauris odio hendrerit diam, at sagittis turpis mauris in nulla. Etiam nisl mi, dictum vel hendrerit a, dictum non nunc.

Elemente minerale

In Alimentatie , adaugat in
(0/ 0)
Printeaza Articol

Continuarea la articolele: Elemente nutritive indispensabile vietii si Lipidele si Glucidele

In afara de oxigen si hidrogen, care sub forma de apa constituie doua treimi din greutatea corporala si pe langa azot si carbon care participa in mare masura la formarea tesuturilor, celelalte elemente reprezinta 4,5% din organism. Unele dintre ele se gasesc in cantitati mai mari, precum calciul 1100-1500g, fosforul 560-840g, potasiul 245g, sulful 175g, sodiul 105g, magneziul 35g, fier 4g ; altele in cantitati mai mici precum cupru, iod, zinc, mangan, cobalt, fluor, seleniu etc.

Fierul

- este indispensabil in formarea hemoglobinei, cea care poarta oxigenul in globulele rosii. Fierul participa atat la transportul oxigenului de la plamani la tesuturi, cat si la oxidarile din interiorul celulelor. Este important in formarea sangelui, crestere si regenerare, 50-60% din cantitatea de fier aflata in organism fiind continuta numai de sange.

- Necesarul zilnic pe care trebuie sa-l contina o dieta, este de 12-15mg pentru barbati si 20-25mg pentru femei.

- In perioada sarcinii necesarul se ridica la 30-40mg/zi, iar in timpul alaptarii sunt suficiente cele 20-25mg/zi. De asemenea se suplimenteaza in caz de anemie sau hemoragii menstruale puternice.

- La copiii intre 0 si 3 ani, nevoia de fier este de 7-8mg/zi. Copiilor intre 4 si 9 ani le este necesara o ratie de 10-12mg/zi, iar celor de la 10 la 18 de circa 15mg/zi.

- Lipsa fierului din organism se remarca prin stari de oboseala, paloare, lipsa de concentrare etc. si duce la scaderea globulelor rosii.

- Il putem regasi in galbenus, nuci , pastai, mei, spanac, faina integrala de soia, fulgi de ovaz, patrunjel, carne de vita, vanat, maruntaie, ape minerale, vin rosu etc.

- E bine de stiut ca vitamina C mareste absorbtia de fier, pe cand cafeaua, ceaiul negru, alcoolul si produsele lactate o inhiba.

- 3mg de fier le putem obtine din 200g de sunca, 150g de salata verde, fasole verde, mazare verde, 125g paine intermediara, 100g malai, 90g carne, 50g fasole uscata, 40g linte, 33g ridichi, 22g ficat, 2 oua etc.

Iodul

- este important in metabolism, muschi, in perioada de convalescenta, dar mai ales pentru glanda tiroida. Din cantitatea totala de 30-50mg, existenta in corpul unui adult, mai mult de jumatate se gaseste in glanda tiroida.

- Cantitatea pentru o functionare optima a tiroidei este de 100-200 micrograme. Nivelul acesta variaza in functie de duritatea apei, de proportia de fluor - care daca depaseste de 50-60 de ori pe cea a iodului, impiedica acumularea acestuia in tiroida - si de compozitia hranei ingerate, care la randul ei depinde de continutul solului.

- Absorbtia iodului mai poate fi inhibata si de anumite substante din varza, usturoi, conopida, napi, hrean, gulii precum si restul varietatilor de radacinoase.

- Deficitul de iod genereaza oboseala, lipsa de concentrare, rani greu cicatrizabile, par si unghii sensibile, usor friabile, piele uscata, dar cel mai cunoscut simptom carential este gusa.

- Sursa cea mai bogata in iod o reprezinta pestele marin, fructele de mare, algele, sarea marina, de asemenea bine reprezentate sunt si ouale sau unele ape minerale.

Fluorul

- ajuta la formarea oaselor si dintilor. De aceea deficienta de fluor ingerat in perioada cresterii dintilor este pusa in legatura cu predispozitia la carii dentare de mai tarziu. Numarul de dinti cariati si lipsa, la copiii din zonele unde concentratia fluorului din apa nu depaseste 0,1-0,2mg/l, este de trei – patru ori mai mare decat la cei care inca de la nastere consuma apa cu 0,9-1mg fluor/l. De asemenea lipsa fluorului mai are drept efect friabilitatea oaselor.

- In general, in alimente precum carnea, ouale, legumele etc., se gaseste o cantitate mica de fluor, de la care fac exceptie insa pestele cu 7-13mg/kg si ceaiul care este foarte bogat in fluor, aducand numai intr-o ceasca 0,12mg. Desi cu un aport mai mic, nu sunt de neglijat nici cerealele integrale, nucile, ficatul, sarea cu fluor sau apele minerale. Nu uitati nic pasta de dinti cu fluor! Totusi sursa cea mai importanta de fluor ramane apa, a carei concentratie insa variaza foarte mult.

- Necesarul zilinic s-a stabilit cu aproximatie la 1mg. Excesul putand duce la intoxicare.

Calciul

- este indispensabil pentru coagularea sangelui, formarea oaselor, dintilor, pentru muschi, inima si nervi.

- Tinand cont de faptul ca numai 20-30% din calciul ingerat este asimilat, ratia recomandata s-a stabilit in functie de acest aspect. Pentru adulti 0,7-0,8g/zi, iar pentru cei care depun o activitate mai intensa, este nevoie ca ratia sa se suplimenteze pana la 1-1,2g/zi. De asemenea, in perioada maternitatii, femeia gravida trebuie sa asigure si nevoile plastice ale fatului si apoi ale sugarului. Astfel ca in timpul gestatiei, ratia optima de calciu este de 1,5-1,8g/zi, iar in timpul lactatiei, ratia se ridica la 2-2,2g/zi. La copii, nevoia de calciu o depaseste pe cea a adultilor de doua - trei ori, situandu-se intre 0,8 si 2g/zi. Nu este de neglijat nici perioada din timpul menopauzei si cea de dupa.

- Surse importante de calciu ar fi laptele, branza, iaurtul, ouale, fasolea, soia, pestele, cerealele integrale, seminte, nuci etc.

- Prezenta vitaminei D a lactozei, a acidului citric si a proteinelor favorizeaza absorbtia calciului, pe cand alimentele care contin fosfaturi, precum cola, ceaiul negru, cafeaua ; acid fitic precum painea neagra ; acid oxalic precum spanacul, loboda, cacao, smochine etc. si grasimi saturate, impiedica asimilarea calciului.

- Deficitul de calciu duce la slabirea tonusului muscular si cardiac, la caderea dintilor, oase friabile,rani greu cicatrizabile etc.

- 100mg de calciu pot fi obtinute din 500g visine, cirese, 400g fragi, capsune, mazare verde, 250g lamai, portocale, fasole verde, 200g morcovi, 180g prune uscate, 150-170g legume, fructe (salata, varza), 80g lapte, 75g nuci uscate, 15g cascaval, 10g lapte praf, 3 oua.

Magneziul

- se gaseste distribuit aproape in parti egale in schelet si in tesuturile moi. Este important pentru vasele sangvine, organele de reproducere, muschi, nervi, metabolism.

- Ratia necesara unui adult este de 0,25-03g magneziu/zi, iar pentru cei care depun efort, se majoreaza la 0,4-0,5g/zi, aceeasi fiind si pentru femeile insarcinate sau care se afla in perioada de alaptare. Nevoile copiilor sunt de doua trei ori mai ridicate decat cele ale adultilor.

- Poate fi regasit in fasole, soia boabe, lapte si produse lactate, oua, peste, drojdie, cereale integrale, seminte, nuci, ape minerale etc.

- Lipsei magneziului ii sunt specifice dereglarile menstruale, carcei, tremuraturile, migrenele, nervozitatea etc.

Potasiul

- important pentru inima, circulatie, plamani, nervi si rinichi. Favorizeaza excitabilitatea neuromusculara si este principalul constituent salin al protoplasmei, avand rol in sinteza proteinelor si in formarea glicogenului celular.

- Un adult are nevoie de 2-3g de potasiu pe zi si chiar mai mult in caz de carenta, pe care il poate lua din produse din soia, caise, lapte, branza, peste, carne, cereale integrale, drojdie, nuci, seminte, ciuperci etc.

- Deficitul de potasiu are drept simptome dificultati de respiratie, aritmii cardiace, atonii musculare si tremuraturi.

- Absorbtia de potasiu poate fi inhibata de sarea de bucatarie (clorura de sodiu), deci este recomandata evitarea consumului de sare in exces.

Sodiul

- responsabil cu echilibrul lichidelor, important in vasele sangvine, nervi si metabolism.

- Ratia zilnica pentru un adult variaza intre 3 si 6g. Dar pentru ca acest element se gaseste in toate alimentele naturale si pentru ca este folosit frecvent la conservarea produselor, consumul de sare (clorura de sodiu), a ajuns sa depaseasca nevoile zilnice de 2-3 ori.

- In timpul sarcinii, un asemenea consum genereaza edeme si provoaca multe alte tulburari. De asemenea este de evitat in caz de hipertensiune arteriala etc.

- In schimb, in caz de voma sau diaree, se recomanda depasirea temporara a ratiei zilnice.

- Cum s-a indicat mai sus, sursa de sodiu o reprezinta produsele alimentare de toate felurile, branza, peste, paine, prajituri, mezeluri, ape minerale etc.

- Efectele carentei de sodiu ar fi atonia musculara, tulburari metabolice, pierderea apetitului, uscarea tesuturilor. Riscul unui consum insuficient apare in inanitie sau la cei care depun efort mare sau lucreaza in mediu cu temperaturi ridicate, pierzand astfel o mare cantitate de sare prin transpiratie.

Fosfor

- numit si "hormon anorganic al cresterii", circa 20% din totalul fosforului participa la formarea tesuturilor moi, restul la formarea oaselor, dintilor si in metabolism. De asemenea insoteste majoritatea etapelor de oxidare a glucidelor si lipidelor, intrand in constitutia compusilor macroenergetici, are importanta deosebita in energetica materiei vii, majoritatea vitaminelor B devenind active in metabolismul glucidelor, lipidelor si protidelor, numai dupa combinarea cu acidul fosforic.

- Ratia zilnica pentru un adult variaza de la 0,7 la 1,6g/zi. Pentru cei care exercita o activitate fizica mai intensa, ratia se ridica la 1,8-2g/zi. In perioada maternitatii, proportia ramane aceeasi.

- Nevoia de fosfor ne-o putem satisface cu oua smantana, branza, soia, peste, carne de pasare, cereale integrale, drojdie, ape minerale etc.

- Deficitul de fosfor poate fi semnalat de pierderea in greutate, pierderea apetitului, caderea dintilor etc.

- Atentie, absorbtia de fosfor concureaza cu absorbtia de calciu, de aceea este recomandat a nu se exagera cu aportul de fosfor!

Cuprul

- este regasit in toate tesuturile, mai ales in ficat, rinichi, maduva osoasa si muschi. Corpul unui adult contine 100-150mg de cupru.

- Nevoia de cupru este de 2-4mg/zi pentru adulti, de 1-2mg pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 1 si 6 ani si 3-5mg pentru cei de 7-12 ani.

- Il regasim in carne de pasare, ficat, cereale integrale, legume, nuci, cirese etc.

- Simptomele carentiale sunt date de artrita, anemie, unele procese inflamatorii.

Clorul

- este indispensabil in formarea acidului clorhidric din sucul gastric, ajuta la schimburile respiratorii, este de asemenea component al salivei si bilei, stimuleaza functiile depurative ale ficatului si activeaza unele enzime.





Alte articole recomandate:

Importanta acidului folic in sarcina

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face, pentru a ajuta la prevenirea malformat ...


Tu ce zici?

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Memcache::connect(): Server 194.183.153.40 (tcp 11212, udp 0) failed with: Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Memcache::connect(): Can't connect to 194.183.153.40:11212, Connection refused (111)

Filename: libraries/Cache.php

Line Number: 77